Svečano otvorene „Ratkovićeve večeri poezije“.

U Bijelom Polju

Svečano otvorene „Ratkovićeve večeri poezije“.

U Bijelom Polju sinoć je svečano otvoreno 52. izdanje manifestacije od državnog značaja „Ratkovićeve večeri poezije“.

Bogat i sadržajan program jedne od najznačajnijih i najdugovječnijih književnih smotri u našoj državi trajaće tri dana, a manifestaciju je otvorila ministarka kulture i medija Maša Vlahović.

"Rijetko se u našem regionu može naći grad koji živi u znaku neke književne manifestacije, kao što je to slučaj sa Bijelim Poljem. Zapravo, Bijelo Polje je crnogorski grad koji je dao najveći broj književnih stvaralaca, čiji opusi pripadaju najužem kanonu jugoslovenske literature, a Risto Ratković zasigurno zauizma posebno mjesto među njma. Bio je nesvakidašnja ličnost crnogorske i jugoslovenske književnosti, pjesnik koji je znao da iz male sredine oslušne tokove pozeije velikog svijeta, ali i prozaista koji je crnogroskoj književnosti dao prvi roman“, kazala je Vlaović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović uz čestitke ovogodišnjim laureatima je kazao da je naš grad ponosan što je kolijevka i inspiracija Rista Ratkovića, čije dragocjeno djelo uznosi značaj crnogorske kulture.

On je istakao da je ova manifestacija doprinijela tome da sud o našoj crnogorskoj, kulturnoj duhovnosti bude uzvišen.

"Risto Ratković je crnogorska književna ikona, naša kulturna svijest je poštuje i tradicionalno je ustoličena. Metafora nije slučajna, njegova ljubav prema priminuloj ženi je bila besmrtna, a naša valorizacija njegovog stvaralaštva će biti trajno prisutna“, naveo je presjednik Smolović.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić, kazao je da zahvaljujući ovoj manifestaciji svakog septembra živimo umjetnost.

"Ratkovićeve večeri poezije žele da pokažu kako je kultura najvažniji segment svakog društva. Da se po kulturi prepoznajemo i pamtimo. Da se po kulturi vrednujemo. Nama je stalo da se u Bijelom Polju i iz Bijelog Polja, u Crnoj Gori i iz Crne Gore, što dalje čuje dobra poezija. I nema ljepšeg mjesta od Kuće Rista Ratkovića na kojem se o umjetnosti zbori“, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.