Najavljeno učešće 59 eminentnih slavista Evrope na Njegoševim danima od 7. do 10. septembra
Foto: UCG

Najavljeno učešće 59 eminentnih slavista Evrope na Njegoševim danima od 7. do 10. septembra

Na devetom međunarodnom slavističkom skupu Njegoševi dani, koji će se održati od 7. do 10. septembra u Centru za kulturu Tivat, učestvovaće 59 naučnica i naučnika (među kojima je sedam akademika) koji dolaze iz 13 zemalja Evrope, 27 gradova i sa 35 različitih naučnoistraživačkih i obrazovnih intitucija.

To je saopšteno na danas održanoj pres konferenciji u Rektoratu UCG povodom Njegoševih dana koje organizuju Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, Filološki fakultet i Univerzitet Crne Gore, navodi se na sajtu UCG.

Predsjednica Upravnog odbora UCG prof. dr Rajka Glušica kazala je da Njegoševi dani sada već predstavljaju tradicionalnu naučnu i kulturnu manifestaciju i prepoznatljiv crnogorski naučni brend, a po rezultatima koji su do sada postignuti, ovaj naučni skup i Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti čine čvrste temelje montenegristike.

“Do sada je odštampano osam Zbornika radova u kojima je na preko 4000 strana (4056) objavljeno 237 naučnih radova od kojih je 69 posvećeno Njegošu i njegovom djelu. Tih novih 237 bibliografskih jedinica predstavljaju veliki naučni doprinos i nezaobilaznu literaturu za sve one koji se bave Njegoševim djelom i naukom o jeziku i književnosti“, rekla je ona i dodala da je 2013. godine, kada se slavilo 200 godina od Njegoševog rođenja, odštampan zbornik Njegošu u čast sa 40 radova o najvećem crnogorskom i južnoslovenskom pjesniku.

Predsjednica Organizacionog odbora prof. dr Tatjana Bečanović zahvalila se sponzorima koji su prepoznali Njegoševe dane kao veoma važan naučno-kulturni događaj.

Ona je istakla da se tema ovogodišnjeg skupa odnosi na antiratnu književnost i lingvistički aktivizam uz sekciju koja je, kao i svake godine, posvećena Njegošu i njegovom stvaralaštvu, kao i komunikaciji koju savremena književnost ostvaruje sa Njegoševim tekstovima.

„Osim toga, smatrali smo da je za ovu godinu neophodno analizirati antiratni diskurs u književnosti i kulturi, proučavamo ga i u umjetničkim i neumjetničkim tekstovima naročito zbog rata koji se odigrava na tlu Evrope. Upravo zbog toga veliki broj slavista prijavio je antiratnu temu i vidjećete koliko zapravo južnoslovenska književnost obiluje antiratnim stavovima“, objasnila je prof. dr Bečanović, navodi se u tekstu.

Najavila je da ove godine u goste dolaze tri značajna pisca, Aleksandar Gatalica, Renato Baretić i Tomislav Osmanli.

Povodom 100 godina od rođenja makedonskog književnika i utemeljivača makedonskog jezika Blaža Koneskog, jedna naučna sekcija sa devet referata posvećena je njegovom djelu.

Dekan Filološkog fakulteta, prof. dr Igor Lakić govoreći o ovoj manifestaciji kao dobru društva, kulture i države, kazao je da Njegoševi dani treba da ostanu manifestacija iza koje će i u budućnosti čvrsto stajati Filološki fakultet i Univerzitet Crne Gore.

Ovogodišnji Njegoševi dani imaće i bogat kulturni program.

Tako će na svečanom otvaranju biti organizovan koncert Kic Pop hora, a nastupiće i profesori Muzičke akademije Miran Begić i Aleksej Molčanov.

Na zatvaranju manifestacije, zainteresovani će moći da uživaju u predstavi „Crvena“ u režiji Danila Marunovića sa glumcima Branislavom Lečićem i Tomislavom Radosavljevićem.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.