U svemiru Rusija i SAD zajedno: Da ovo prijateljstvo postane snažan oblik diplomatije
Ilustracija

U svemiru Rusija i SAD zajedno: Da ovo prijateljstvo postane snažan oblik diplomatije

Svemirske velesile Rusija i SAD poslaće danas posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), u prvoj zajedničkoj misiji nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, javljaju zapadne agencije.

Ruskom kapsulom Sojuz ka svemirskoj stanici će poletjeti kosmonauti Sergej Prokopjev i Dimitrij Petelin i njihov kolega iz NASA-e Frank Rubio.

On će biti prvi američki astronaut koji će putovati na ISS ruskom raketom Sojuz otkad je šef Kremlja Vladimir Putin poslao trupe u prozapadnu Ukrajinu, navodi AFP.

Lansiranje Sojuza zakazano je u 11.45 sati s kosmodroma Bajkonur u kazahstanskoj stepi, u centralnoj Aziji let do do ISS trajaće tri sata, a tročlana rusko-američka posada provešće zajedno u svemiru tri mjeseca.

Američki astronaut Frank Rubio ocijenio je prije nekoliko sedmica da se radi o “jako važnoj misiji“, tvrdeći da je postao “dobar prijatelj“ s ruskim kolegama.

Saradnju američke NASA s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos je nazvao “dobrom i snažnom“, bez obzira na napetosti između Moskve i Vašingtona, objavila je agencija DPA.

“Mislim da je važno, kada prolazimo trenutke napetosti u drugim stvarima, da ljudski let u svemir i istraživanje, strast koju dijele obije agencije, ostane svojevrsni oblik diplomatije i partnerstva, nešto što dijelimo i nastojimo da zajednički postignemo izuzetne stvari stvari“, rekao je američki astronaut.

Moskva je nedavno objavila da će se, u svijetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. povući s Međunarodne svemirske stanice, ali tačan datum povlačenja nije objavljen, pa pojedini analitičari sumnjaju da će Rusija to učiniti, navodi DPA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.