Kada će djeca Podgorice dobiti lutkarsko pozorište?

Kada će djeca Podgorice dobiti lutkarsko pozorište?

Međunarodni festival lutkarstva održan je deveti put u Podgorici. Vikenda koji je za nama, podgorički mališani imali su priliku da isprate po dva izvođenja pet predstava i to iz Sjeverne Makedonije, Slovačke, Srbije, Španije i Crne Gore.

U okviru festivala održana je i promocija knjige Čarobni kamen i druge bajke, autora Davora Dragojevića, direktora Festivala.

Na veliko zadovoljstvo organizatora, festivalske predstave je posjetilo oko 2.500 gledalaca. Kao i svake godine, ulaz je bio besplatan - ističu organizatori.

Na Festivalu je uručeno 12 nagrada.

Glumcima najdraža Nagrada koju dodjeljuje Dječji žiri otišla je Gradskom pozorištu Podgorica, za predstavu Maca papučarica. Ove godine Dječji žiri je bio u sljedećem sastavu: Dušan Čelebić, Dalila Tuzović, Andrija Šaković, Niša Ćupić, Lara Dlabač, Eleonora Tomašević, Pavle Milić, Petar Đuranović i Anđelija Vidaković - predsjednica.

Stručni žiri u sastavu Jelena Stojanović – Patrnogić, direktorica „Pozorišta za decu i mlade“  iz Kragujevca i direktorica Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“, Srbija – predsjednica žirija, Vuk Perović, urednik filmskog i serijskog programa na Nacionalnom javnom servisu RTCG i umjetnički direktor Underhill Festa, Crna Gora – član žirija i Milena Janjušević, urednica Redakcije programa za djecu na Nacionalnom javnom servisu RTCG, Crna Gora – članica žirija donio je sljedeće odluke:

Grand Prix za najbolju prestavu u cjelini dobila je predstava Robot Davida Zuazole i Unia Teatr Niemozllwy Španija – Poljska. Nagrada za najbolju režiju pripala je Mareku b. Chodaczyńskom za istu predstavu. Nagrada Dragan Radulović za najbolju dramaturgiju dodijeljena je Davoru Dragojeviću za predstavu Priceza na zrnu graška – Pozorišta lutaka Niš. Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, kao i Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Davidu Zuazoli za predstavu Robot , David Zuazola and Unia Teatr Niemozllwy  Španija – Poljska. Marek Żurawski dobitnik je Nagrade za najbolju originalnu muziku, ztakođe za predstavu Robot. Pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo dodijeljene su: Ansamblu Gradskog pozorišta Podgorica za igru u predstavi Maca papučarica, Emri Kurtishovoj i Martinu Jordanovskom za partnersku igru u predstavi Palčica, Teatar za deca i mladinci, Skoplje, Sjeverna Makedonija, Biljani Radenković za ulogu u predstavi Priceza na zrnu graška – Pozorište lutaka Niš, Srbija, Davorinu Diniću za ulogu u istoj predstavi, te Davidu Zuazoli za ulogu u predstavi Robot, David Zuazola and Unia Teatr Niemozllwy Španija – Poljska.

Nagrade Specijalnog žirija uručila je suosnivačica Festivala Ljiljana Burzan Nikolić.

Pored dječje radosti zbog intezivnog trodnevnog druženja sa lutkama, Festival je obilježilo i nekoliko puta ponovljeno pitanje: Kada će djeca Podgorice dobiti lutkarsko pozorište?Zbilja, kada? - pitaju organizatori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.