Švedski genetičar Svante Pabo dobitnik Nobelove nagrade za medicinu

Švedski genetičar Svante Pabo dobitnik Nobelove nagrade za medicinu

Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu ove godine je Svante Pabo, švedski genetičar, za otkrića u polju genoma izumrlih hominina i evolucije čovjeka.

Nobelov komitet je saopštio da je Pabo „postigao nešto naizgled nemoguće“, kada je sekvencirao prvi genom neandertalca i otkrio da se Homo sapiens ukrštao sa neandertalcima, prenosi CNN.

Prvi dokazi ovog otkrića su se pojavili 2010. godine, kada je Pabo pronašao metode kako da izdvoji, sekvencira i analizira drevni DNK iz kostiju neandertalca.

Zahvaljujući njegovom radu, naučnici sada mogu da porede genome neandertalca sa genetskim zapisima današnjeg čovjeka.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, koji je želio da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovječanstvu.

Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodjeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na oko devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

 

 

Biografija

Svante Pabo je rođen 20. aprila 1955. godine u Stokholmu.

Majka mu je estonska hemičarka, a otac Sune Bergstorm (preminuo 2004. godine) biohemičar, koji je 1982. podijelio Nobelovu nagradu za medicinu sa Bengtom Samuelsonom i Džonom Robertom Vejnom.

Specijalizirao je na poljima evolucione genetike.

Smatra se jednim od osnivača paleogenetike, naučne discipline koja koristi genetičke metode za izučavanje prvih ljudskih vrsta i drugih drevnih populacija.

Izvor: N1

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.