Pad od 14 odsto u broju rođenih beba u Evropi usled straha od kovida
Ilustracija

Pad od 14 odsto u broju rođenih beba u Evropi usled straha od kovida

Evropa je zabilježila pad od 14 odsto u broju rođenih beba u januaru 2021. u poređenju s novorođenom djecom u istom mjesecu prethodnih godina, a taj pad je vjerovatno podstaknut strahom od zdravstvene krize izazvane kovidom-19 tokom prvog talasa pandemije, smatraju stručnjaci.

Naučnici iz Švajcarske objavili su da su zemlje sa najstrožim karantinima početkom 2020. i prenatrpanim jedinicama intenzivne njege doživjele najveći pad živorođene djece devet do deset mjeseci kasnije.

Naučni tm smatra da strah podstaknut kovidom-19, kako se navodi u studiji objavljenoj u časopisu „Human Reproduction“, može da dovede do „dugoročnih posledica na demografiju, posebno u zapadnoj Evropi gdje stanovništvo stari“.

„Čini se da je pad broja rođenih devet mjeseci nakon početka pandemije češći u zemljama u kojima su zdravstveni sistemi bili u problemima i bolnički kapaciteti bili nedovoljni“, rekao je vodeći autor studije Leo Pomar. To je dovelo do zatvaranja i mjera socijalnog distanciranja kako bi se obuzdala pandemija.

On je dodao i da je „manje trudnoća bilo u tom periodu, čak i u zemljama koje nisu bile ozbiljno pogođene pandemijom“.

„Mislimo da je strah parova od zdravstvene i socijalne krize u vrijeme prvog talasa kovid-19 doprinio smanjenju živorođene djece devet mjeseci kasnije“, rekao je Pamar.

Engleska i Vels su u januaru 2021. zabeležili pad živorođene djece od 13 odsto u poređenju u odnosu na januar 2018. i 2019., dok je broj rođenih beba u Škotskoj smanjen za 14 odsto.

Litvanija i Rumunija zabilježile su najveći pad živorođene djece, 28 odnosno 23 odsto.

Švedska, koja nije imala karantin, ali je imala visok broj smrtnih slučajeva, nije doživjela pad živorođenih, otkrili su istraživači.

Tim je otkrio da je trajanje karantina ključan faktor povezan sa padom živorođene djece u januaru 2021. u odnosu na  isti mjesec 2019. i 2018. godine.

„Povezanost koju smo pronašli sa trajanjem karantina može da odražava mnogo složeniji fenomen, jer su karantini odluke vlade koji se koriste kao poslednje sredstvo za suzbijanje pandemije. Trajanje karantina ima direktan uticaj na parove“, istakao je Pomar.

Kristijan De Gejter, profesor na Univerzitetu u Bazelu u Švacarskoj koji nije bio uključen u studiju, rekao je da su „ova zapažanja važna jer pokazuju da se ljudsko reproduktivno ponašanje, što dokazuje broj živorođene djece, mijenja tokom dramatičnih događaja, epidemija i globalnih kriza“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.