Konačna odluka EU: Do 2024. godine svi telefoni moraju imati iste punjače
Ilustracija

Konačna odluka EU: Do 2024. godine svi telefoni moraju imati iste punjače

Savjet EU dao je u ponedeljak konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone i ostale elektronske uređaje od 2024. godine.

“Više neće biti potrebno da kupujete punjač svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedeće novac i vrijeme i doprinijeti smanjenju elektronskog otpada”, izjavio je Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine, čija zemlja trenutno predsjedava Savetom EU.

Direktiva o jedinstvenom punjaču uvodi USB-C kao standard za elektronske uređaje u Evropskoj uniji. Od 2024. svi uređaji poput mobilnih telefona, tableta, e-čitača, digitalnih kamera, konzola za video igre, slušalica moraće da imaju USB-C, što znači da će se svi moći da se pune istim punjačem.

Kako bi potrošači tačno znali šta kupuju, direktivom se uvodi piktogram na kojem je naznačeno da li se nudi s novim uređajem i punjač i oznaku na kojoj je navedena efikasnost punjenja.

Direktiva bi ovih dana trebalo da bude objavljena u Službenom listu Evropske unije, a stupa na snagu 20 dana nakon te objave. Nova pravila počeće da se primjenjuju 24 mjeseca nakon njihovog stupanja na snagu.

Osim toga, 40 mjeseci nakon stupanja na snagu direktive ta nova pravila primjenjivaće se na sve prenosne računare, koji će takođe moći da se pune jedinstvenim punjačem.

Direktivom se takođe potrošačima prepušta izbor da novi uređaj kupe s punjačem ili bez njega, čime štede novac, a ujedno se smanjuje količina elektronskog otpada povezanog s proizvodnjom, prevozom i odlaganjem punjača.

Komisija će četiri godine nakon stupanja na snagu direktive procijeniti da li treba takva odvojena prodaja da postane obavezna.

Iako bežično punjenje postaje sve popularnije, ono još nije usklađeno među svim uređajima. Kako bi ta tehnologija postala dostupnija za što više uređaja, Komisija će na osnovu tehnološkog razvoja raditi na ujednačavanju bežičnog punjenja za elektronske uređaje i interoperabilnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.