Cvijet oko kojeg se vodi bitka u Nevadi zbog fabrike litijuma
Foto: Screenshot, Youtube

Cvijet oko kojeg se vodi bitka u Nevadi zbog fabrike litijuma

Zaštitnici prirode koji su dobili sudski proces protiv američke službe za zaštitu prirode, kažu da će ih ponovo tužiti jer nisu zaštitili divlje cvijeće u Nevadi čije bi poslednje preostalo stanište moglo da bude uništeno rudnikom litijuma.

Centar za biološku raznovrsnost je ove nedelje zvanično obavijestio da u roku od 60 dana namjerava da tuži američku Službu za ribolov i zaštitu prirode (U.S. Fish and Wildlife Service) jer je ona ovog mjeseca prekoračila rok da sprovede svoj predlog od prije godinu dana da se “Tiehmova heljda“ (Eriogonum tiehmii) doda na listu ugroženih vrsta.

Služba je u svom predlogu od 7. oktobra 2021. zaključila da je u opasnosti da nestane taj pustinjski divlji cvijet, za koji se zna da postoji samo tamo gdje je planiran rudnik litijuma.

Po saveznom zakonu, agencija je imala godinu dana da izda konačno rešenje o zaštiti te male biljke sa žutim cvjetovima, ili da objasni zašto je odlučila da to ne uradi.

Službenici Agencije odbili su da objasne zašto su prekoračili rok.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.