Mask odlučio: Uvodi se naplata plave značke na Tviteru, ovo je cijena

Mask odlučio: Uvodi se naplata plave značke na Tviteru, ovo je cijena

Proces dobijanja prestižne plave oznake na Tviteru mogao bi da postane drugačiji, najavio je novi vlasnik ove društvene mreže Ilon Mask, povodom izvještaja da se navodno razmišlja da se ona ubuduće naplaćuje oko 20 eura po profilu.

Plava oznaka je trenutno besplatna i pokazuje da su profili koji je imaju – autentični.

Nekoliko dana nakon što je preuzeo giganta društvenih mreža, Mask je na Tviteru napisao da će proces verifikacije biti obnavljan.

Mask je kupio kompaniju za 44 milijardi dolara u petak, 28. oktobra i sebi je dao titulu „Glavnog tviteraša na Tviteru“, navodi BBC.

Tokom mjeseci pregovora o preuzimanju, milijarder je već govorio procesu verifikacije i broju lažnih i bot naloga koji, kako je izjavio, prljaju ovu društvenu mrežu.

Međutim, u objavi na Tviteru, Mask nije detaljno objavio šta će se tačno promijeniti.

Tviter želi da naplati skoro 20 eura mjesečno za plavu oznaku verifikacije, navodi Verdž, pozivajući se na neimenovane izvore iz kompanije. Verdž navodi da će verifikacija naloga postati jedna od karakteristika Tvitera, a da će se cijena za to i učetvorostručiti. Oni nalozi koji već imaju plavu oznaku imaće 90 dana da se pretplate, a ukoliko to ne urade – gube ovu prestižnu karakteristiku, navodi se u tekstu.

Zaposlenima u kompaniji rečeno je na sastanku u nedjelju, 30. oktobra da će se nova pravila primjenjivati od 7. novembra, a ukoliko to ne ide po planu – izgubiće poslove.

Iako nije bilo zvanične potvrde plana, u ponedjeljak je Mask potvrdio spekulacije.

Strah od otkaza

Kada je riječ o otkazima, Mask je demantovao izvještaj Njujork tajmsa o planu da otpusti zaposlene do kraja mjeseca kako bi izbjegao isplate.

To je uslijedilo poslije njegove kupovine kompanije, kada je došlo do odlaska najviših rukovodilaca, među kojima izvršni direktor, predsjednik i šef finansija.

Njujork tajms je za vikend objavio da Mask planira otkaze u kompaniji.

Dnevni list je rekao da će se to desiti prije 1. novembra, kada bi zaposleni trebalo da dobiju deonice kompanije kao dio dogovora.

„To nije tačno“, napisao je Ilon Mask na pitanje jednog od korisnika.

Preuzimanje kompanije izazvalo je debatu među korisnicima Tvitera o tome kako će ova društvena mreža izgledati pod Maskovim vlasništvom.

Neki od njih su se zabrinuli da najava veće slobode govora može značiti da će se korisnici kojima su zatvoreni profili zbog govora mržnje ili širenja dezinformacija, vratiti na platformu.

„Tviter očigledno ne može da postane pakao slobodan za sve, gdje se bilo šta može reći bez posljedica!“, napisao je Mask poslije preuzimanja kompanije.

Nakon što je demantovao izvještaj Njujork tajmsa o otkazima, Mask je objavio fotografiju naslova članka američkog lista, dodajući da neće da stavi link ka sajtu „za koji se zna da objavljuje lažne vijesti“.

Naslov Njujork Tajmsa odnosio se na odgovor koji je Mask postavio, a zatim obrisao, tokom vikenda na objavu bivše američke predsjedničke kandidatkinje Hilari Klinton.

Mask je pokrenuo anketu na Tviteru u kojoj je pitao 112 miliona pratilaca da li da vrati platformu za kratke video sadržaje Vajn (Vine).

Tviter je 2012. godine kupio kompaniju koja je stajala iza platforme za objavljivanje snimaka do šest sekundi.

Vajn je do kraja 2015. godine imao više od 200 miliona aktivnih korisnika, ali ga je Tviter ugasio.

Mask je ranije pratioce na Tviteru pitao da li da proda 10 odsto vlasništva nad Teslom, kompanijom koja proizvodi električne automobile, kao i da li da se uvede opcija izmjene objava na ovoj društvenoj mreži.

Postavio je i anketu sa idejama o sporazumu u vezi sa ratom u Ukrajini.

Izvor: Nova.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.