Govorimo isti jezik ma kako se on zvao
Branislav Trifunović

''Odumiranje''

Govorimo isti jezik ma kako se on zvao

Srbijanski film "Odumiranje" reditelja Miloša Pušića, koji je publika u bh. prijestonici premijerno imala priliku da pogleda u okviru 19. Sarajevo Film Festivala (SFF), polako osvaja region.

Glavnu ulogu Janka - mladića koji je u vječitoj dilemi otići ili ostati, zbog čega želi prodati imanje u rodnoj zabiti da bi vidio svijet - odlično je predstavio glumac Branislav Trifunović, koji je i producent ovog filma.

Emocija povezuje

- Mi smo, zaista, srećni i zadovoljni komentarima i reakcijama publike na naš film. Priča "Odumiranje" je univerzalna i može se vezati za bilo koje područje u regionu. Dosta je bilo ratnih tematika, moramo ići dalje, snimati ovakve filmove koji su, prije svega, ljudska priča i govore o odnosu prema komšijama i najbližima. Oni su toliko emotivni, a emocija je ono što 

nas povezuje - kazao je Trifunović.

U "Odumiranju" bitnu ulogu odigrao je i Emir Hadžihafizbegović, koji je, inače, veliki prijatelj s Trifunovićem.

- Emir je fantastičan glumac. Nužno i prirodno je da mi, umjetnici iz regiona, sarađujemo, da se miješamo na ovom tržištu, jer se razumijemo, govorimo isti ili sličan jezik, bez obzira na to kako se on zvao. Film, pozorište, umjetnost, općenito, najviše pomažu u ponovnom zbližavanju, mada ja sa svojim kolegama nikada nisam ni prekidao saradnju. Takođe, znam da su mnogi iz Beograda dizali glas protiv rata u BiH, ali to se nikako nije čulo - istakao je Trifunović.

Njega očekuje glavna uloga u bh. filmu "Hiljadarka" Zilhada Ključanina, koji će režirati Nenad Đurić. Podsjetimo, prvi kadrovi već su snimljeni, ali daljnji rad je prekinut zbog smrti istaknutog novinara Nisveta Džanke, koji je, također, trebao biti dio ove filmske priče.

- Nadam se da ćemo, konačno, početi snimati. S nestrpljenjem iščekujem taj trenutak već tri godine. Treba nam novac za nastavak i nadam se da će neko u BiH prepoznati značaj ovog projekta koji govori o jednom divnom čovjeku i divnom periodu. Možda to bude i omaž Džanki - dodaje naš sagovornik.

Veza s BiH

Inače, Branislav Trifunović u dugogodišnjoj je vezi s Bosankom Aidom Alilović. Nije mnogo govorio o svom privatnom životu, ali otkrio nam je da se u BiH, posebno u Sarajevu, ne osjeća kao gost, jer tu ima mnogo dragih prijatelja koji su dobri domaćini.

U svojoj glumačkoj karijeri još nije ostvario ključnu ulogu, iako neki smatraju suprotno.

- Nemam takvu ulogu. Karijera treba da se sastoji od nekih pet uloga koje su te obilježile. Ja ih još nijesam ostvario, ali nadam se da hoću. Inače, glumim u filmovima i predstavama koje bih i ja volio da gledam i trudću se da tako bude i ubuduće - pojasnio je Trifunović.

Zajednički projekt Trifunovića

Branislav Trifunović potiče iz umjetničke porodice. Njegov brat Sergej i otac Tomislav također su uspješni glumci. Pitali smo ga je li porodica Trifunović razmišljala o zajedničkom projektu.

- Sergej i ja smo napravili producentsku kuću, a da bi se nas trojica upustili u nešto zajedničko, kao što je film, predstava ili serija, mora da se pojavi nešto lijepo i značajno. To se još nije dogodilo, ali nadam se da hoće uskoro - iskren je naš sagovornik.

(Avaz.ba)