Pripremljen Predlog elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti

Pripremljen Predlog elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti i zadužila je resorno Ministarstvo da pripremi Elaborat o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti.

Za potrebe izrade Elaborata o opravdanosti transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti Crne Gore u Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti, Ministarstvo kulture i medija je angažovalo eksperta, saradnika prof. dr Dragana Bulatovića, profesora muzeologije, koji je uradio Analizu ispunjenosti uslova i procjenu opravdanosti transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti Crne Gore u Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti. Ovaj dokument pored analize i procjene, obuhvatila i primjere sličnih muzeja u regionu i svijetu, sa opsežnim muzeološkim smjernicama u pogledu uspostavljanja međunarodnih standarda u oblasti savremene muzeološke nauke.

Prijedlog Elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti, a na osnovu navedene Analize, pripremila je radna grupa koju su pored predstavnika Ministarstva kulture i medija i eksperata iz ove oblasti činili i predstavnici Centra savremene umjetnosti.

Ministarstvo kulture i medija će stručnu i cjelokupnu javnost upoznati sa detaljima ovog dokumenta nakon što bude na dnevnom redu sjednice Vlade.

Projekat transformacije Centra savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti najozbiljniji je projekat kulture naše zemlje nakon obnove nezavisnosti i jedan od strateških prioriteta 43. Vlade, sa jasno zacrtanom mapom puta.

Podsjećamo da je Ministarstvo kulture i medija do sad organizovalo dva predavanja o muzeologiji za zaposlene u crnogorskim muzejima, koje su vodili profesori sa fakulteta u regionu, u cilju njihovog što boljeg prilagođavanja na izazove nove kulturne stvarnosti.

Takođe će u narednom periodu biti organizovani okrugli stolovi sa eminentnim stručnjacima iz regiona o važnosti Muzeja savremene umjetnosti za državu.

Povodom medijskih navoda da uprava Centra savremene umjetnosti nije obaviještena o transformaciji te ustanove u Muzej, ovom prilikom iz Ministrastva informišu javnost da je početkom septembra ove godine održan sastanak sa direktoricom Centra u Ministarstvu kulture i medija, na kojem se, između ostalog, razgovaralo i o ovoj temi.

Ministarstvo kulture i medija sve svoje politike, bilo institucionalne ili vaninstitucionalne, kao i odnose sa zaposlenima, saradnicima ili povezanim licima, temelji na principima profesionalnosti i uvažavanja, pa tako navodi koji su objavili pojedini mediji ne mogu biti biti dovedeni u vezu sa načelima našeg rada, kažu iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.