EU uvodi nova pravila: Korisnicima omogućiti da sami mijenjaju baterije
Ilustracija

EU uvodi nova pravila: Korisnicima omogućiti da sami mijenjaju baterije

Potrošačima u EU moraće da bude omogućeno da sami mijenjaju baterije u uređajima kao što su mobilni telefoni i laptop, u sklopu novih pravila koja su u petak dogovorena u Evropskom parlamentu.

Biće potrebne tri i po godine da se pravila o zamjeni baterija počnu da primenjuju od dana stupanja na snagu novog zakona, navodi Evropski parlament.

“Izuzeti su samo uređaji koji se uglavnom koriste u vlažnim okruženjima“, izvijestio je poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Malte Gale.

Takođe, iz dogovora su isključeni uređaji koji bi mogli predstavljati bezbjednosne probleme prilikom zamjene baterija i profesionalni medicinski uređaji.

Povjerenik EU za industriju Tjeri Breton naglasio je da su baterije od centralne važnosti za elektromobilnost, predviđajući da će se potražnja povećati više od deset puta do 2030. godine.

Nova pravila takođe uključuju minimalne ciljeve prikupljanja za različite vrste baterija. Osim toga, minimalne količine obnovljenog kobalta, olova, litijuma i nikla iz proizvodnog i potrošačkog otpada moraće se ponovno koristiti u novim baterijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.