SZO zabrinuta zbog “eksplozije“ broja slučajeva kovida u Kini: Što prije vakcinisati najosjetiljivije građane
Ilustracija

SZO zabrinuta zbog “eksplozije“ broja slučajeva kovida u Kini: Što prije vakcinisati najosjetiljivije građane

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila da je "vrlo zabrinuta" zbog "eksplozije" broja slučajeva kovida-19 u Kini i pozvala Peking da ubrza vakcinaciju najosjetljivijeg stanovništva, tražeći detaljnije informacije o ozbiljnosti epidemije.

“SZO je vrlo zabrinuta zbog razvoja situacije u Kini… Da bi sprovela potpunu procjenu rizika“ SZO smatra da je potrebno da dobije „detaljnije informacije o ozbiljnosti bolesti, bolničkim prijemima i potrebama po pitanju intenzivne njege“, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus novinarima u Ženevi.

On je dodao da SZO podržava Kinu da koncentriše napore na vakcinaciju osoba s najvećim rizikom od obolijevanja.

Vlada Kine je 2020. uvela stroge zdravstvene restrikcije primenjujući politiku “nula kovida“. Ali je početkom decembra ukinula većinu tih mjera pošto je stanovništvo počelo da sve više protestvuje zbog mjera, a i zbog njihovog znatnog uticaja na privredu.

Od tada je broj slučajeva zaraze “eksplodirao“, što izaziva strah da će biti velika smrtnost kod najstarijih koji su posebno osjetljivi.

Doktor Majkl Rajan koji je zadužen u SZO za upravljanja hitnim zdravstvenim situacijama, dugo je insistirao na tome da treba više da se vakciniše jer je “ovaj visoko zarazni virus uvjek bilo teško potpuno zaustaviti samo društvenim mjerama i mjerama javnog zdravlja“, rekao je on danas i ponovo istakao značaj vakcinacije.

“Zaista treba da se koncentrišemo na vakcinaciju. Ukazujem i da je Kina napravila značajan napredak posljednjih nedelja u raspodjeli vakcina“, dodao je on.

On je rekao da je vakcinacija način izlaska iz talasa zaraze omikron sojem virusa. Taj soj koji se pojavio prije nešto više od godinu dana je najzarazniji.

Kampanja vakcinacije u Kini uglavnom je sprovedena pomoću dvije vakcine kineskih laboratorija Sinovak i Sinofarm.

Rajan je rekao da SZO nije uključena u to, ali da misli da su u toku pregovori kineskih vlasti i bar jednog od proizvođača vakcina sa informacionom RNK tehnologijom, da se te vakcine odobre i proizvode u Kini, i ohrabrio je te pregovore.

Vakcine sa informacionom tehnologijom američkih kompanija Moderna i Fajzer bile su izrazito efikasne u ublažavanju teškoće bolesti, navodi agencija Frans pres.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.