Predsjedavanje Švedske EU počelo danas
Ilustracija

Predsjedavanje Švedske EU počelo danas

Šestomjesečno predsjedavanje Švedske Evropskoj uniji (EU) počelo je danas, a prioriteti Stokholma biće bezbjednost i jedinstvo, konkurentnost, zelena i energetska tranzicija i demokratske vrijednosti i vladavina prava.

Premijer Švedske Ulf Kristerson rekao je da prioriteti predsjedavanja odražavaju stavove koje je ta zemlja tradicionalno zastupala u EU, ali i da su u skladu sa geopolitičkim i ekonomskim izazovima sa kojima se Unija suočava.

Izlažući ranije prioritete predsjedavanja EU u švedskom parlamentu, Kristerson je istakao da će rat u Ukrajini imati odlučujući uticaj na predsjedavanje.

U obrazloženju prioriteta švedskog predsjedavanja navodi se da je brz i odlučan odgovor EU na rusku invaziju na Ukrajinu manifestacija snage Unije kada djeluje zajedno.

"Švedsko predsjedavanje će dati prioritet kontinuiranoj ekonomskoj i vojnoj podršci Ukrajini, kao i podršci ukrajinskom putu ka EU. To će zahtijevati dodatne napore na nacionalnom i na nivou EU", navodi se.

Kako je saopštilo švedsko predsjedavanje Savetu, u narednih šest mjeseci u Švedskoj će biti organizovano 150 sastanaka.

Prvi veliki sastanak biće održan 12-13. januara u Kiruni, najsjevernijem gradu Švedske udaljenom više od hiljadu kilometara od Stokholma.

Premijer Kristerson i vlada u Kirunu će pozvati Evropsku komisiju na razgovore o prioritetima predsjedavanja i tekućim pitanjima sa agende EU.

Posjeta Evropske komisije zemlji na početku njenog predsjedavanja je uobičajena i doprinosi unapređenju buduće saradnje.

Švedska, zemlja sa 10,4 miliona stanovnika, predsjedavanje EU preuzima od Češke, a na kraju juna će ga predati Španiji.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.