Tviter hakovan, procurilo 200 miliona korisničkih imejl adresa
Ilustracija

Tviter hakovan, procurilo 200 miliona korisničkih imejl adresa

Hakeri su ukrali adrese elekronske pošte više od 200 miliona korisnika "Tvitera" i postavili ih na hakerski forum na mreži, izjavio je jedan od istraživača bezbjednosti u toj oblasti.

Ovaj incident, koji je okarakterisao kao jedno od "najznačajnijeg curenja informacija" će "nažalost dovesti do dodatnog hakovanja i doksinga", objavio je na Linkdinu Alon Gal, suosnivač izraelske kompanije za praćenje sajber bezbjednosti "Hadson Rok".

Nije poznato ni da li je Tviter preduzeo određene korake da istraži ili otkloni problem

Iz "Tvitera" nisu komentarisali ovaj izvještaj, koji je Gal prvi put objavio na društvenim mrežama 24. decembra, niti je odgovorio na upite o povredi bezbjednosti.

Nije poznato ni da li je "Tviter" preduzeo određene korake da istraži ili otkloni problem.

Rojters nije mogao da da potvrdi autentičnost podataka koji su objavljeni na forumima i da li je izvor Tviter, dok su snimci hakerskog foruma svakako kružili internetom.

Troj Hant, kreator sajta za obaveštavanje o kršenju sajber bezbjednosti smatra da "je sve prilično onako kako je u objavama opisano".

Za sada nije bilo tragova o identitetu ili lokaciji hakera.

Tvrdnje o obimu hakerskog napada prvobitno su navodile da je hakovano čak 400 miliona adresa e-pošte i telefonskih brojeva.

Komisija za zaštitu podataka u Irskoj, gde "Tviter" ima evropsko sjedište, i američka Federalna trgovinska komisija, nadgledaju kompaniju u vlasništvu Elona Maska da li se pridržava evropskih i američkih pravila o zaštiti podataka o ličnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.