Stara nacistička karta pokrenula potragu za blagom u Holandiji
Ilustracija

Stara nacistička karta pokrenula potragu za blagom u Holandiji

Stara karta za koju se vjeruje da označava mjesto gdje su njemački vojnici u Drugom svetskom ratu sakrili blago vrijedno milione eura podstakla je ove nedelje maštu amaterskih lovaca na blago u Holandiji.

Naoružane detektorima za metal i lopatama, grupe su lutale poljima koja okružuju ruralni Omeren na istoku zemlje nakon što je holandski nacionalni arhiv u utorak objavio kartu.

Arhiv je rekao kako se vjeruje da karta pokazuje gdje su nacistički vojnici sakrili četiri velike kutije pune dijamanata, rubina, zlata, srebra i svih vrsta nakita koji su opljačkali nakon eksplozije u banci u avgustu 1944.

Kartu je nabavio od njemačkog vojnika ubrzo nakon rata holandski institut koji je bio zadužen za praćenje njemačkog kapitala u Holandiji nakon što je zemlja oslobođena od nacističke okupacije 1945. godine.

Karta je objavljena ove nedelje jer je isteklo maksimalno razdoblje od 75 godina tokom kojeg je morala biti povjerljiva.

Iako se postojanje blaga nikada nije moglo u potpunosti potvrditi, institut je 1947. preduzeo razne neuspješne pokušaje da ga pronađe, rekla je portparolka Nacionalnog arhiva Ane-Marieke Samson za Reuters.

Ipak, male šanse za pronalazak blaga nisu odvratile amaterske kopače zlata.

“Karta s nizom od tri stabla i crvenim krstom koji označava mjesto gdje bi trebalo biti skriveno blago raspiruje maštu“, rekao je bivši gradonačelnik Omerena Klas Tames, koji sada vodi fondaciju u čijem je vlasništvu zemlja gdje bi blago moglo biti skriveno.

“Ako iko šta nađe, moraće nam prijaviti, pa ćemo vidjeti. Ali ne bih očekivao da će biti lako“, dodao je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.