Orban: Amerika profitira od rata u Ukrajini, Evropa je na gubitku
Viktor Orban

"EU da razmisli o ukidanju sankcija"

Orban: Amerika profitira od rata u Ukrajini, Evropa je na gubitku

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak da su sankcije Evropske unije (EU) Rusiji zbog rata u Ukrajini greška i da ih treba ukinuti.

Za mađarski državni radio Orban je rekao da će se, ako se ukinu sankcije Rusiji, cijene energenata i inflacija prepoloviti.

Prema Orbanovim riječima, EU mora donijeti političku odluku.

"Sigurno je da je Amerika dobila rat, a Evropa izgubila. Postoji debata o tome da li je Rusija pobijedila ili izgubila. Ako govorimo o novcu, ne možemo reći da je Rusija izgubila previše", naveo je on.

Orban je rekao da Mađarska nema moć da sama ukine sankcije, ali da bi velike države poput Njemačke ili Francuske to mogle.

Mađarska je više puta pozivala Brisel da procijeni uticaj sankcija EU-a na pojedine zemlje članice tokom energetske krize.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.