Šolc: Njemačka će nastaviti da pažljivo odmjerava slanje oružja Ukrajini
Šolc

Šolc: Njemačka će nastaviti da pažljivo odmjerava slanje oružja Ukrajini

Njemačka će nastaviti "vrlo pažljivo da odmjerava svaki korak" i da se savjetuje sa svojim saveznicima o daljoj isporuci oružja Ukrajini, rekao je danas njemački kancelar Olaf Šolc koji je pod rastućim pritiskom da odobri isporuku tenkova njemačke proizvodnje Kijevu.

Njemačka je dala Ukrajini znatnu vojnu pomoć tokom ruske invazije, uključujući haubice, protiv-vazduhoplovno oružje i prvi od četiri IRIS-t raketnih sistema zemlja-vazduh.

Prošle nedelje Njemačka je najavila da će poslati 40 oklopnih trapsortera Marder, slično SAD i Francuskoj, kao i protiv-vazduhoplovni sistem Patriot.
Ali kritičari u Njemačkoj vladajućoj koaliciji dugo su se žalili zbog, kako se shvata, Šolcovog oklijevanja da preduzme naredni korak i počne da šalje teže naoružanje.

Šolc je obazriv insistirajući na tome da Njemačka neće ići sama sa takvim isporukama i ukazujući da je potrebno da se osigura da NATO ne postane učesnik u ratu sa Rusijom.

Odluka o slanju oklopnih vozila Marder ohrabrila je domaće pristalice slanja težih borbenih tenkova Leopard dva. Takodje postoji pritisak iz inostranstva. Poljski predsjednik rekao je u srijedu da njegova zemlja hoće da pošalje 14 Leoparda Ukrajini, ali da bi to bilo moguće samo u okviru šire međunarodne pomoći u tenkovima.

Varšavi bi takođe bilo potrebno odobrenje Njemačke da pošalje naoružanje njemačke proizvodnje.

Upitan danas da li je Njemačka spremna da isporuči Leoparde Ukrajini, Šolc nije konkretno odgovorio, već je naveo dug spisak opreme koju je Njemačka isporučila u koordinaciji sa svojim saveznicima, i rekao da će Berlin zadržati svoju vodeću poziciju kao jedna od glavnih zemalja koje podržavaju Kijev.

On je takođe rekao da nema namjeru da se žuri oko ozbiljnih stvari koje se tiču mira i rata, bezbjednosti Njemačke i Evrope.

"Uvijek djelujemo u bliskim konsultacijama i pažljivo odmjeravamo svaki korak", rekao je Šolc i dodao da većina gradjana Njemačke podržava "smireno, i pažljivo, dobro razmotreno" odlučivanje njegove vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.