Tri stvari koje najčešće uzrokuju gušenje kod male djece
Ilustracija

Tri stvari koje najčešće uzrokuju gušenje kod male djece

Kada beba dođe u dob u kojoj se počinje kretati i uzimati stvari ručicama, za nju se otvara novi svijet. Bebe posežu za mnogim stvarima, međutim desi se da predmete stavljaju u usta.

Imajući to na umu, stručnjaci su izdvojili najčešće stvari koje predstavljaju opasnost od gušenja kod male djece, donosi portal Mom.

Hrana

Kada spomenemo gušenje djece, većina roditelja najprije pomisli na hranu. Upravo je to jedan od najčešćih razloga zbog kojeg dolazi do gušenja, upozoravaju stručnjaci. 

Nesretna je činjenica podatak kako gušenje predstavlja četvrti uzrok nenamjerne smrti u djece mlađe od pet godina, prenosi Avaz.

Kako biste zaštitili svoje dijete koliko možete tokom užine i obroka, pobrinite se da sva hrana koju poslužujete bude izrezana na malene dijelove koje će dijete lako prožvakati. Određenu hranu bolje je izbjegavati. To su namirnice poput viršli, kokica, cijelih orašastih plodova, sušenog voća, grožđa te tvrdog sirovog povrća ili voća.

Igračke

Osim hrane, veliku opasnost od gušenja kod djece predstavljaju igračke, naročito one minijaturne ili one koje se sastoje od mnogo sitnih dijelova. 

Postoji opasnost da će dijete, sa obzirom na to da apsolutno sve stavlja u usta u takozvanoj ''oralnoj'' fazi, u usta stavljati i komadiće igračaka. To su uglavnom kockice, baloni, kinetički pijesak, baterije, dugmad, perle ili drugi ukrasni predmeti koji se često nalaze na dječijim igračkama.

Kućanski predmeti

Kućanski predmeti koji mogu predstavljati opasnost od gušenja uključujući baterije koje se najčešće nalaze u daljinskim upravljačima, magnete, deterdžent u malim vrećicama, kovanice novca, lijekove te hranu za kućne ljubimce. 

Stručnjaci zato upozoravaju da je potencijalno opasne predmete potrebno držati podalje od djece.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.