Protesti  na ulicama Francuske protiv Makronove reforme penzija

Protesti na ulicama Francuske protiv Makronove reforme penzija

Štrajkovi širom Francuske počeli su jutros protiv reforme penzijskog sistema.

Sindikati očekuju milione radnika na demonstracijama širom Francuske na kojima žele da pošalju poruku Vladi i predsjedniku Emanuelu Makronu, koji je odlučan da sprovede reformu protiv koje je 68 odsto Francuza i većina opozicije. Protiv reforme koja je dio Makronovog predizbornog obećanja danas štrajkuju prosvjetni radnici, željezničari, kontrolori leta, radnici u naftnoj industriji, bolničarke i ljekari.

Ključna promjena koju predviđa tekst koji će početkom februara razmatrati francuski parlament je u postepenom pomjeranju granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine od 2030. godine. U većini evropskih zemalja ova granica je već pomjerena, ali Francuzi smatraju da reforma pogađa najugroženije. 

Odlazak u penziju sa 62 godine biće i dalje moguć za lica sa invaliditetom i onima sa narušenim zdravljem, među kojima je najviše radnika. Vojska, policija i vatrogasci, kao i medicinske sestre u državnim bolnicama i dalje će imati pravo da se ranije penzionišu. Iz ove reforme izuzeti su i radnici koji rade od svoje 14. ili 16. godine, koji će moći da odu u penziju sa 58 odnosno 60 godina. Starosna granica za odlazak u penziju ostaje 67 godina. Puna penzija se ostvaruje pod uslovom da se doprinos plaća dovoljno dugo. Druga važna mjera u reformi penzionog sistema odnosi se upravo na dužinu plaćanja doprinosa – sa 42 na 43 godine – koja treba da stupi na snagu 2027, a ne 2035. kako je ranije predviđeno.

Projsečna penzija u Francuskoj je oko 1400 eura. Makron je u toku predsjedničke kampanje obećao da će povećati minimalne penzije, koje iznose oko 1100 eura, uključujući i sadašnjim penzionerima. Njihova penzija će, kako je objavila premijerka početkom januara, biti uvećana 85 odsto minimalne zarade, pa će iznositi oko 1200 eura mjesečno, ukoliko reforma stupi na snagu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.