U slučaju pojave malih boginja,nevakcinisanoj djeci, koja su bila u kontaktu sa oboljelim, će biti onemogućeno pohađanje nastave i odlaska u vrtić 42 dana

U slučaju pojave malih boginja,nevakcinisanoj djeci, koja su bila u kontaktu sa oboljelim, će biti onemogućeno pohađanje nastave i odlaska u vrtić 42 dana

Prema novim preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore, koje se odnose na morbile, predviđene su mjere za sprečavanje širenja virusa morbila u predškolskim i i školskim ustanovama.

„U slučaju pojave oboljelih od malih boginja u predškolskim i školskim ustanovama, svoj djeci koja nisu vakcinisana u skladu sa uzrastom i kalendarom vakcinacije, rješenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije onemogućiti pohađanje predškolske ustanove i škole do isteka dva perioda maksimalne inkubacije od poslednjeg slučaja u toj predškolskoj/školskoj ustanovi. Za djecu u osnovnoj i srednjoj školi koja po ovom osnovu ne mogu fizički prisustvovati nastavi nephodno je organizovati onlajn nastavu. Djeci kojoj je po ovom osnovu onemogućena nastava, ukoliko se podvrgnu vakcinaciji omogućava se povratak redovnom pohađanju nastave“, navedeno je u novim preporukama IJZ.

Epidemiolog nikšićkog Doma zdravlja dr Redžeb Zejnelagić u jutarnjem programu RTNK je pojasnio da će taj period onemogućavanja pohađanja predškolske ustanove ili škole iznositi 42 dana.

„Sva ona djeca koja nemaju dokaze o vakcinaciji ukoliko bi se vakcinisala do 72 sata mogla bi da se vrate u predškolsku ustanovu. Djeci koja nemaju uredno vakcinalni status a bila su u kontaktu sa pozitivnom osobom prema rješenjima Zdravstveno- sanitarne inspekcije biće onemogućen pristup predškolskim ustanovama. To isto važi i za školu, takva djeca neće moći da pohađaju nastavu fizički već će se za njih organizovati onlajn nastava. Taj period izolacije predstavlja dvostruko vrijeme inkubacije, u ovom slučaju je to 42 dana“, kazao je dr Zejnelagić.

Novi Protokol-vodič IJZ, pojasnio je on, odnosi se na postupanje sa licima kod moguće sumnje na morbile i kod obolijevanja na morbile. Definiše određene korake, definiciju slučaja, zatim način uzorkovanja, testiranja i postupanja kod lica koja su pozitivna na morbile i njihovih kontakata.

S obzirom da su kada su morbile u pitanju najosjetljivija djeca predškolskog i školskog uzrasta kog kojih je klinička slika i najteža, a, rekao je dr Zejnelagić, u Nikšiću i u Crnoj Gori mali je obuhvat vakcinacije MMR vakcinom, novim preporukama bi se spriječilo širenje zaraze.

„Djeca predškolskog uzrasta borave u vrtićima s malim obuhvatima i ukoliko bi se dokazao pozitivan slučaj morbila u predškolskoj ustanovi kompletna grupa bi išla u izolaciju, osim ona djeca koja trenutno imaju uredan vakcinalni status vezano za MMR“, rekao je dr Zejnelagić.

MMR vakcina je izuzetno efikasna, pa je apelovao na roditelje da vakcinišu svoju djecu, da se jave pedijatrima i zakažu termin.

„Prevashodno da bi zaštitili zdravlje svoje djece a onda da i kroz kolektivni imunitet zaštitimo i onu djecu koja zbog svojih osnovnih bolesti ne mogu da prime vakcinu i na kraju da mogu da se ponašaju i kreću slobodno, idu u vrtić i školu bez ikakvih ograničenja“, apelovao je dr Zejnelagić.

U Domu zdravlja, rekao je on, urađeni su određeni planovi koji se odnose na postupanje kod zaraze morbilama, bilo da se radi o pojedinačnim slučajevima ili ukoliko dođe do masovnog obolijevanja.

„Potrebno je da roditelji kada vide da djeca imaju povišenu temperaturu, da se javlja curenje iz nosa, kašalj , da imaju ospu po tijelu da se telefonskim putem jave u Dom zdravlja, u Dječiji dipanzer kako bi dogovorili termin sa pedijatrima vezano za izolacionu prostoriju gdje bi se ta djeca pregledala , testirala, shodno definiciji slučaja i gdje će dobiti dalje preporuke od pedijara“, istakao je dr Zejnelagić.

U okruženju su već potvrđeni slučajevi morbila, a s obzirom na svakodnevnu komunikaciju, putovanja, transport ljuudi i roba, kaže dr Zejnelagić, i u Crnoj Gori veoma je veliki rizik od obolijevanja, prevashodno one najrizičnije grupe, odnosno djece od jedne do pet godina starosti kod kojih je u Crnoj Gori veoma nizak obuhvat vakcinacije.

„Imamo osjetljivu popualciju , a kazao sam već ranije da su u tom uzrasnom dobu kliničke slike mogu da budu izrazito teške , kadkada može do dođe do smrtnog ishoda. Prema obaveznom kalendaru vakcinacije MMR vakcina se prima sa navršenih godinu dana , a druga doza je pred upis u školu.Dokazano je da su djeca baš te uzrasne grupe najosjetljivija na bolest morbila, kod njih se najčešće javljaju komplikacije , najteža je klinička slika i kod njih se značajno češće javlja smrtni ishod“, naglasio je dr Zejnelagić u jutarnjem programu RTNK.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.