Skupština Crne Gore

Saslušanje kandidata

"Izbor sudije iz manjinskih naroda povećao bi kredibilitet suda"

Ustavni odbor danas bi trebalo da završi saslušanja kandidata za sudije Ustavnog suda. Na pitanja članova odbora od 14 sati odgovaraju Snežana Jonica i Amer Šukurica.

Odgovarajući na pitanje Vesne Pavićević (DPS) koja je od tražila izjašnjenje u odnosu na otkaze u prosvjeti koji su podijeljeni 2021. godine u mandatu tada aktuelne ministarke Vesne Bratić, kandidatkinja za sudiju Ustavnog suda Snežana Jonica kazala je da da država ima pravo na regresnu tužbu kako bi od konkretnog ovlašćenog lica koje je izazvalo štetu državi, mogla da naplati štetu ukoliko dokaže da ta osoba nije postupala u skladu sa odgovarajućom pažnjom, da je šteta učinjena namjerno i slično.

"Ja nisam bila u prilici da otpratim da je negdje bilo regresnih tužbi u odnosu na one koji su konkretni donosioci odluka", kazala je Jonica.

Dodala je da odlično pamti izvještaj DRI iz 2015. kojim je definisan odnos prema iznosu sudskih troškova u završnom računu budžeta - u periodu od 2012. do 2014/2015. godine država je platila 71 milion eura za sudske troškove.

"Mislim da je 60 odsto od ovog iznosa dosuđeni iznos, a 40 odsto iznos sudskih troškova ili troškova izvršenja", kazala je Jonica.

Dodala je da je to problem koji godinama traje, te da ne treba fokus staviti na samo jedan slučaj.

Jonica je kazala da nema dileme da će povjerenje javnosti u Ustavni sud zavisiti od toga koliko će predstavnika manjinskih naroda biti u sudu to bi uvećalo kredibilitet suda.

Istakla je da želi taj stepen povjerenja javnosti u Ustavni suda da građani umjesto "ići ću do Strazbura", govore "ići ću do Ustavnog suda".

Juče su pred Odborom bila tri kandidata za sudije - Edmond Ujkaj, Azra Cama i Maja Šćepanović.

Za sudiju Ustavnog suda, kako se navodi u javnom pozivu, bira se osoba iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Kandidat mora da bude crnogorski državljanin, da je zdravstveno sposoban za obavljanje poslova, da ima propisan nivo kvalifikacije obrazovanja i položen stručni ispit za rad u državnim organima ili pravosudni ispit.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni odbor je za sudije tada predložio Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.