Istraživanje NVO Prima pokazalo: Nezaposlena svaka peta mlada osoba u Crnoj Gori, 70 odsto njih planira da napusti državu
Ilustracija

Istraživanje NVO Prima pokazalo: Nezaposlena svaka peta mlada osoba u Crnoj Gori, 70 odsto njih planira da napusti državu

Stopa nezaposlenih mladih u poslednjih sedam godina bila je najveća 2021, 32,5 odsto, a čak svaka peta mlada osoba nezaposlena je duže od 12 mjeseci, pokazuje istraživanje NVO Prima. Ta NVO je u okviru "Nedjelje učešća mladih" predstavila Indeks učešća mladih za 2021. godinu, a podaci o ekonomskom učešću te populacije ukazuju da se kvalitet života mladih smanjuje. Na osnovu prikupljenih podataka, kako je konstatovano u istraživanju, evidentno je da stepen društvenog učešća mladih u svim zemljama koje su obuhvaćene istraživanjem (Zapadni Balkan i Turska) još nije dovoljno visok. Stanje društvene participacije mladih slično je u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, dok je situacija nešto više zabrinjavajuća u Turskoj i Albaniji.

"Alarmantan je podatak da 25 odsto od ukupnog broja osoba u zatvoru u Crnoj Gori čine mladi. Situacija u pogledu političkog učešća u svim zemljama učesnicama je nepovoljna i treba je znatno poboljšati. Vrijednosti indeksa političkog učešća u 2021. godini kretale su se od oko 29 u Turskoj do 50 u Srbiji, što je daleko od cilja od 100. Zabrinjavajući je podatak da u našoj zemlji tradicionalno nemamo mladih gradonačelnika ni gradonačelnica, kao ni ministara i ministarki. Takođe, mladi u crnogorskom parlamentu čine samo pet odsto, preciznije četiri poslanika, dok mladih poslanica uopšte nema", navodi se u istraživanju.

Aida Perović, izvršna direktorica u NVO Prima i nacionalna koordinatorka Mreže Omladinski HUB za Zapadni Balkan i Tursku u Crnoj Gori, objasnila je da je indeks učešća mladih važan instrument za lobiranje za bolje politike za mlade, naročito za one koji dolaze iz osjetljivih grupa.

"Indeks učešća mladih koji NVO Prima objavljuje poslednjih šest godina u okviru projekta "WB&T for EmploYouth – Podrška zapošljavanju mladih iz osjetljivih grupa", važan je za praćenje trenda napretka, odnosno nazadovanja naše zemlje kada je u pitanju uključenost mladih. NVO Prima implementira projekat u Crnoj Gori, a u zemljama partnerima projekat realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac iz Srbije, Pokret za promjene i razvoj iz Albanije, Savez mladih – Kruševo iz Sjeverne Makedonije i Fondacija volontera zajednice iz Turske. Projekat je dio aktivnosti Mreže Omladinski HUB za Zapadni Balkan i Tursku, koja ima 67 članica", rekla je Perović.

S druge strane, Danijela Vujošević iz Ministarstva sporta i mladih tvrdi da se taj resor zalaže za poboljšanje položaja mladih i prilagođavanje politika njihovim potrebama.

"Ministarstvo ulaže kontinuirane napore kako bi obezbijedilo uslove za bolje učešće mladih u Crnoj Gori, a to će biti primijenjeno i u Strategiji za mlade za naredne četiri godine. Strategiju kreiramo zajedno sa predstavnicima civilnog sektora, omladinskih servisa i mladih, kako bismo napravili dokument koji je po mjeri mladih. Strategija će najvjerovatnije biti usvojena u drugom kvartalu godine. Takođe, nadamo se da će ministarstvo nakon tri godine pauze ponovo otvoriti konkurs za podršku projektima NVO koje realizuju aktivnosti predviđene Akcionim planom i Strategijom", kazala je Vujošević.

Oko 70 odsto mladih želi da ode iz države

Oko 70 odsto mladih u Crnoj Gori razmišlja o tome da napusti zemlju, pokazalo je istraživanje "Percepcija i stavovi mladih o politici u Crnoj Gori", koje je sprovela kancelarija Vestminsterske fondacije za demokratiju u Crnoj Gori, na programu koji podržava britanska vlada. Istraživanje je došlo i do još nekih zabrinjavajućih podataka – 55,3 odsto mladih se slaže da se lična prava i slobode u Crnoj Gori ne poštuju, dok 48,6 odsto njih smatra da ih političari uopšte ne uzimaju u obzir. Rezultati istraživanja pokazuju i da su mladi rezervisaniji i konzervativniji od starije populacije u pogledu podrške demokratskim institucijama i procesima, kao i ključnim evropskim vrijednostima, uključujući rodnu ravnopravnost.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.