Kod ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje jake eksplozije, Rusija odbacuje te navode i smatra ih provokacijom

Kod ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje jake eksplozije, Rusija odbacuje te navode i smatra ih provokacijom

Kod ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod ruskom okupacijom, odjeknule su jake eksplozije, objavila je UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA.

Rafael Grosi, predsjednik IAEA-e koji je prošle nedjelje posjetio Ukrajinu, rekao je da je Agencija juče zabilježila snažne eksplozije u blizini najveće nuklearke na svijetu, a zatim još jednom pozvao da se oko elektrane napravi tzv. "sigurna zona".

Savjetnik šefa Rosatoma Renat Karča je odbacio Grosijeve komentare kao neosnovane i nazvao ih "provokacijom." Karča je dodao da takva informacija mora da bude provjerena prije nego što je puštena u javnost, jer može da bude zasnovana na glasinama.

Podsjetimo, Ukrajinska vojska objavila je da je oborila više od 40 ruskih raketa, dodavši da su Rusi u napadu koristili hipersonične rakete tipa Kinžal. Ruski napad uslijedio je dan nakon što su SAD i Nemačka najavili slanje naprednih tenkova tipa Leopard 2 i Abrams Ukrajini.

Rusija je i ranije na ukrajinske uspjehe, kako one na frontu tako i u diplomatiji, reagovala velikim raketnim udarima koji su ostavili milione Ukrajinaca bez struje, grijanja i vode. Jučerašnji napad je, po svemu sudeći, bio jedan od takvih. Ukrajinski premijer Denis Šmihal potvrdio je da je Rusija namjerno ciljala elektrane.

"Danas sam održao hitan sastanak o situaciji s energijom, o nestašicama struje koje imamo i popravkama koje su potrebne nakon terorističkih udara. Timovi inženjera već rade na lokacijama koje su napadnute", objavio je sinoć ukrajinski predsednik Zelenski.

Kremlj je, podsjetimo, poručio da najava slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu predstavlja "dokaz o direktnom uključivanju" SAD-a i Evrope u rat koji se bliži svojoj prvoj godišnjici.

I SAD i EU negiraju direktnu umiješanost u rat,

Kurir.rs/Telegraf

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.