Rusiji produžene sankcije od strane EU

Rusiji produžene sankcije od strane EU

Savjet EU danas je produžio važenje restriktivnih mjera usmjerenih na specifične sektore ekonomije Ruske Federacije za šest mjeseci, do 31. jula.

Sankcije su prvi put uvedene 2014. kao odgovor na ruske aktivnosti na destabilizaciji situacije u Ukrajini.

Ekonomske sankcije znatno su proširene od februra 2022, nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

Trenutno sankcije obuhvataju širok raspon sektorskih mjera, uključujući ograničenja na trgovinu, finansiranje, u sektoru tehnologije i proizvoda dvostruke namjene, industrije, transporta i luksuzne robe, saopštio je Savjet.

Takođe uključuju zabranu uvoza ili transfera morskim putem sirove nafte i naftnih proizvoda iz Rusije u EU, isključenje više ruskih banaka iz mehanizma SWIFT i suspenziju emitovanja i davanja dozvola za rad medijima koji imaju podršku Kremlja i šire dezinformacije.

Pored ekonomskih sankcija Ruskoj Federaciji zbog Ukrajine, na snazi su i druge vrste mjera poput diplomatskih i mjera protiv pojedinaca i entiteta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.