Vojinović: Smijenjena tri direktora osnovnih škola i jedan direktor srednje škole
Miomir Vojinović

“Zbog neizvršavanja radnih zadataka ili neposjedovanja odgovarajućeg stepena obrazovanja“

Vojinović: Smijenjena tri direktora osnovnih škola i jedan direktor srednje škole

Ministar prosvjete Miomir Vojinović smijenio je tri direktora osnovnih škola i jednog srednje škole zbog toga što nijesu izvršavali radne zadatke ili nijesu imali adekvatno obrazovanje za te pozicije.

Vojinović je kazao Pobjedi da je na početku svog mandata obećao da će ažurno pratiti rad direktora obrazovno-vaspitnih ustanova i savjesno donositi odluke na osnovu njihovog rada.

“Smijenjena su tri direktora osnovnih škola i jedan direktor srednje škole”, rekao je on.

Razriješena je direktorica Srednje mješovite škole u Andrijevici, u skladu sa zakonom.

Objašnjava da su se stekli uslovi za razrješenje u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju zbog neizvršavanja radnih zadataka. U JU OŠ Braća Ribar, u Zatonu, direktor je smijenjen zbog neispunjavanja uslova u pogledu nivoa kvalifikacija. Zbog neispunjavanja radnih obaveza, smijenjena je direktorica JU OŠ Vuk Karadžić u Beranama.

Direktorica JU OŠ Drago Milović smijenjena je jer nije ispunjavala formalno-pravne uslove navedene u konkursu za izbor direktora.

Bivša ministarka Vesna Bratić pretprošle godine smijenila je direktore škola i postavila nove. Oko 150 direktora podnijelo je tužbu zato što smatraju da su razriješeni nezakonito. Trenutno se vodi 140 sudskih postupaka. Donešeno je više od 60 prvostepenih presuda u korist razriješenih direktora i deset je pravosnažnih, izvršnih presuda.

Dokazali su na sudu da su mimo zakona ostali bez funkcije i srušili tvrdnje Ministarstva da su krivi zato što nijesu formirali školske odbore. Sudovi su potvrdili da direktori nijesu mogli da ih formiraju, jer je upravo Ministarstvo opstruiralo taj proces – nijesu predlagali svoje članove iako su direktori tražili da se to učini.

Krivične prijave protiv Bratić zbog zloupotrebe položaja prilikom smjena direktora Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli su advokat Mihailo Volkov i nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje. One su objedinjene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.