Žestoke borbe u Donjecku, vode se bitke za Bahmut i Ugledar

Žestoke borbe u Donjecku, vode se bitke za Bahmut i Ugledar

Rat u Ukrajini 341. dan. Žestoke borbe u Donjecku, vode se bitke za Bahmut i Ugledar. Situacija veoma teška, potrebna brža isporuka oružja i nove vrste naoružanja, kaže Volodimir Zelenski. NATO poručuje da je spreman za direktan sukob ako Rusija napadne zemlju članicu. Moskva odgovara da tom izjavom Alijansa uvlači svijet u nuklearni kolaps.

Žestoke borbe vode se za Ugledar i Bahmut, gradove u regionu Donjecka gdje je, prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, situacija veoma teška jer ruske snage neprestano izvode napade.

Cilj Rusije je, kaže, da se rat oduži i da se ukrajinska vojska izmori, prenosi Rojters.

“Dakle, moramo da učinimo vrijeme našim oružjem. Moramo da ubrzamo događaje, ubrzamo snabdijevanje i moraju se otvoriti nove opcije naoružanja za Ukrajinu”, kaže Zelenski.

Tokom jučerašnjeg dana sa fronta su stizali izvještaji o ruskom granatiranju u Hersonu, gdje su, kako tvrdi ukrajinska vojska, gađana stambena područja. S druge strane, čelnici Zaporoške oblasti, koju kontroliše Rusija, tvrde da je u Melitopolju granatiran most.

Obje strane izvijestile su o više žrtava u granatiranju.

Ukrajinska vojska tvrdi i da su njene snage odbile napad u oblasti Blagodatno u istočnom dijelu Donjecke oblasti, dok je ruska privatna vojna grupa “Vagner” saopštila da je preuzela kontrolu nad selom.

Mimo fronta, razmijenjene su oštre poruke na relaciji NATO-Moskva.

Predsjednik vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer izjavio je da je Alijansa spremna za direktan sukob sa Rusijom – ukoliko se pređe “crvena linija”. To je, kako je naveo, invazija na neku od zemalja članica Alijanse, prenosi Tas.

Na to je reagovao poslanik Državne dume Rusije Oleg Morozov koji je rekao da ovakve izjave uvlače svijet u nuklearni kolaps.

“Neće nas natjerati da odustanemo od svojih ciljeva u Ukrajini. I moraju da prihvate da nuklearni sukob ne podrazumijeva selektivnost”, naglasio je Morozov.

U međuvremenu, njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je neophodno nastaviti telefonske razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kako bi svijet izašao iz trenutne situacije.

“Uslovi za to su jasni – povlačenje ruskih trupa”, dodao je Šolc.

Prenosi CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.