Ana Pešić dobitnik nagrade za poseban doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada

Ana Pešić dobitnik nagrade za poseban doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada

Viši naučni saradnik Instituta za biologiju mora Ana Pešić dobitnik je nagrade za poseban doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore za 2022. godinu. Kako je saopšteno iz UCG, za ovu nagradu preporučio je širok spektar naučnoistraživačkog rada i uspješno rukovođenje međunarodnim projektima.

“Tokom 2022. godine bila je rukovodilac tri međunarodna projekta, kao i rukovodilac nacionalnog monitoring programa prikupljanja podataka u morskorn ribarstvu. Tokom prethodne godine bila je koautor na četiri rada objavljenim u časopisima sa SCI liste”, navodi se u saopštenju.

U Institutu za biologiju mora bila je učesnik u više od 30, i rukovodilac više od 10 međunarodnih i nacionalnih projekata iz oblasti morskog ribarstva i zaštite resursa, kao i mentor i komentor studentima postdiplomskih studija.

“Autor i koautor je više od 100 naučnih radova i saopštenja na naučnim skupovima. Član je međunarodnih radnih grupa FAO AdriaMed-a i GFCM-a (Generalna Komisija za ribarstvo Mediterana) za procjenu stanja pelagičnih ribljih resursa u Jadranu i pripremu planova upravljanja. Ujedno je član nacionalnih radnih grupa za izradu zakona, strategije i pripremu pregovora u oblasti morskog ribarstva”, saopšteno je iz UCG.

U Institutu je zaposlena od 2007. godine, u Laboratoriji za ihtiologiju i morsko ribarstvo, a od 2018. godine izbrana je u zvanje viši naučni saradnik.

“U okviru laboratorije, prati stanje i bavi se procjenom biomase pelagičnih resursa, zatim monitoringom resursa ribarstva i njihovog optimalnog korišćenja i zaštite, praćenjem pojave novih vrsta i monitoringom prilova”, navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.