Šahista Predrag Nikač zaslužio nacionalnu penziju

Šahista Predrag Nikač zaslužio nacionalnu penziju

Juče je šahista Predrag Nikač na Parolimpijadi u Beogradu pod crnogorskom zastavom osvojio zlatnu medalju, što je veliki uspjeh crnogorskog sporta, navodi se u saopštenju Crnogorske Kulturne Mreže.


-Ovo nije prvi veliki Nikačev rezultat, on je i 2017 i 2019. godine osvajao zlatne medalje na svetskim takmičenjima, koje državne institucije nijesu adekvatno vrednovale.
I pored vrhunskih rezultata Predrag Nikač zbog manjkavosti  u Zakonu o sportu nije stekao pravo za primanje nacionalne penzije.

Prilikom izmjena i dopuna Zakona o sportu naša organizacija se obraćala tadašnjem premijeru Dušku Markoviću i ministru Nikoli Janoviću da se kroz izmjene  zakona prepozna rezultat Predraga Nikača, što nažalost nije prihvaćeno.

-Čak je tadašnji ministar Nikola Janović spuštio starosnu granicu, sa 40. godina na 35 da bi on što ranije stekao pravo primanja penzije, dok za Nikačeva rezultate nije imao razumijevanje.
Predrag Nikač kao osoba sa invaliditetom koji je vrhunski sportista ne može živjeti od čestitki za osvojenu medalju kojima ga zasipaju ministri i premijeri.

Krajnje je vrijeme da Ministarstvo sporta i mladih pokrene izmjene zakona kojima bi se vrednovao Nikačev rezultat, kao i rezultati drugih sportista sa invaliditetom koji će u budućnosti biti postignuti.
''Pozivamo ministra Vasilija Laloševića da u što kraćem roku obezbijedi uslove da Predrag Nikač zasluženo dobije nacionalnu penziju za vrhunske rezultate koje je ostvario takmičeći se pod crnogorskom zastavom.''
Uz zahvalnost Nikaču za doprinos koji je dao crnogorskom sportu, nadamo se da će u najkraćem roku nepravda prema njemu biti ispravljena, kaže se na kraju saopštenja CKM.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.