Zašto vakcinacija kod kuće ako korona nije u jeku?
Ilustracija

Zašto vakcinacija kod kuće ako korona nije u jeku?

Vakcinacija protiv kovid infekcije ovih dana moguća je u kućnim uslovima i za osobe koje nijesu nepokretne ili bolesne. Portal RTCG nije dobio odgovore zbog čega je tako u trenutku kada je znatno manji broj zaraženih nego u jeku epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

Portalu Javnog servisa obratilo se više građana iz Podgorice i Danilovgrada, koji su telefonskim putem informisani i anketirani da li žele da prime kovid vakcinu u svojoj kući.

Radi se o osobama starijim od 60 godina, pokretnim, vakcinisanim i nevakcinisanim... 

"Iznenadio me poziv, budući da ga nijesam dobila u jeku vakcinacije. Vakcinisana sam sa dvije doze 'Sinofarmove' vakcine, ali još nijesam planirala treći", kazala je čitateljka iz Podgorice. 

Na pitanja o vakcinaciji u kućinim uslovima poslali smo Institutu za javno zdravlje (IJZ), ali odgovore nijesmo dobili ni nakon dvije sedmice. 

Nepoznato je da li je akcija usmjerena samo na stariju populaciju, u kojim se gradovima sprovodi, te koje su vakcine u opticaju...

Od 6. februara ove godine vakcinacija se u glavnom gradu obavlja u renoviranom zdravstvenom objektu Doma zdravlja Glavnog grada – "Nova Varoš". Imunizacija se odvija radnim danima od osam do 16 sati, bez prethodnog zakazivanja.

"Pomno prateći razvoj epidemiološke situacije u Glavnom gradu i sa obzirom da spadamo u zemlju sa najmanjim brojem inficiranih na dnevnom nivou, a zbog pojačanja redovnog procesa rada, i racionalizacije ljudskih resursa Dom zdravlja Glavnog grada, je donio odluku da se COVID vakcinalni punkt u Univerziteskom centru premješta u zdravstveni objekat Nova Varoš", saopšteno je tada iz Doma zdravlja.

Crnogorska Vlada je na jučerašnjoj sjednici aktuelne epidemiološke mjere produžila do 10. marta.

Prema posljednjim informacijama IJZ, u Crnoj Gori je aktivno 697 slučajeva koronavirusa.


RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.