Grip se širi, još uvijek  bez smrtnih slučajeva

Grip se širi, još uvijek bez smrtnih slučajeva

Iz domova zdravlja kažu da su simptomi gripa i novog soja koronavirusa slični i da dominira visoka tjelesna temperatura, izražena kostobolja i malaksalost Institut za javno zdravlje ne objavljuje sedmične izvještaje, za razliku od kolega u Hrvatskoj i Srbiji.

 


Sezonski grip u laboratorijama Instituta za javno zdravlje (IJZ) ove zime potvrđen je kod 178 pacijenata, a do petka, tvrde u toj ustanovi, nijesu prijavljeni smrtni ishodi čiji je uzrok infekcija virusom influence.

Iz IJZ “Vijestima” su odgovorili da je prvi slučaj gripa registrovan u novembru i da je od tada na prisustvo virusa influence testirano 710 osoba.

Naveli su i da se epidemiološki nadzor nad gripom, akutnim respiratornim infekcijama i oboljenjima sličnim gripu, sprovodi između 40. kalendarske sedmice jedne godine do kraja 20. sedmice naredne.

”U tom periodu intenzivno se prati, analizira i objavljuje geografska rasprostranjenost, intenzitet aktivnosti i trend obolijevanja od navedenih bolesti, uključujući i laboratorijske pretrage, odnosno kretanje broja potvrđenih slučajeva obolijevanja od gripa i drugi epidemiološki značajni parametri”, odgovorili su iz IJZ na pitanje da li ta ustanova ove godine sprovodi epidemiološki nadzor nad gripom.

IJZ, za razliku od ustanova takvog tipa u regionu i Evropi, ne objavljuje sedmične izvještaje o epidemiološkom nadzoru nad gripom. Takva praksa postojala je u Crnoj Gori prije pandemije koronavirusa.

Srbijanski Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” redovno objavljuje izvještaje, pa je tako prekjuče informisao javnost da je u šestoj izvještajnoj sedmici registrovano ukupno 13.471 slučaj oboljenja sličnih gripu, sa najvećom učestalošću javljanja u uzrastu do četvrte, zatim od pete do četrnaeste godine. Ta ustanova virus gripa registrovala je sva tri tipa virusa - AH1(pdm09), AH3 i tip B, sa dominacijom podtipa AH1(pdm09). Objavili su i da je registrovano pet slučajeva istovremene infekcije gripom i koronavirusom na teritoriji Beograda.

I hrvatski Zavod za javno zdravstvo na sedmičnom nivou objavljuje izvještaje, a do 19. februara u toj državi registrovano je 30.904 oboljelih od grip. Navode i da je prijavljeno 14 smrtnih ishoda zbog gripe i komplikacija, kao i da prevladava virus A, kod 79 odsto oboljelih, dok 21 odsto zaraženih ima virus gripa tipa B.

Iz crnogorskog IJZ “Vijestima” su odgovorili da se među laboratorijski potvrđenim slučajevima registruje virus tipa A.

Domovi zdravlja u Crnoj Gori prethodnih sedmica imaju povećan broj pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija.

Iz više ustanova “Vijestima” su kazali da dominiraju dva respiratorna virusa, kao i da se prethodnih dana bilježi porast broja pacijenata sa potvrđenom infekcijom koronavirusom.

Izabrani ljekari tvrde da su simptomi koronavirusa i sezonskog gripa veoma slični i da veliki broj pacijenata ima upalu nazofarinksa i ždrijela, visoku tjelesnu temperaturu do 39 stepeni Celzijusa, malaksalost, bolove u mišićima i izraženu kostobolju.

Prema informacijama IJZ, u Crnoj Gori je u petak bilo 720 aktivnih slučajeva koronavirusa, od kojih je više od polovine (410) u Podgorici, a u Nikšiću 103. U četvrtak, 23. februara, registrovano je 96 novopozitivnih, odnosno 11 odsto testiranih.

U Crnoj Gori je u drugoj polovini januara registrovan prvi slučaj infekcije novim, kraken sojem koronavirusa, a iz IJZ su pojasnili da je u pitanju visoko zarazna podvarijanta koja, ipak, ne daje teža oboljenja, a koja je registrovana u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz IJZ su ranije odgovorili da je do 18. januara ukupno dato 684.091 doza vakcina protiv kovida, od kojih je 293.721 prvih, 285.938 drugih, 102.479 trećih, 1.944 četvrtih i devet petih doza.

Nadležni apeluju na građane da se vakcinišu, pogotovo ako je od posljednje doze prošlo duže vrijeme, a nijesu bolovali kovid-19 posljednjih tri do šest mjeseci. Vakcinu preporučuju svim osobama starijim od 12 godina koje do sada nijesu vakcinisane, a posebno starijima od 60 godina, hroničnim bolesnicima, osobama sa oslabljenim imunitetom, kao i trudnicama i dojiljama...

Pojedini domovi zdravlja ostali su bez antibiotika, iako su prethodnih dana ambulante bile pune pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija.

Iz više ustanova “Vijestima” su kazali da nemaju antibiotik Lendacin (Longacef), zbog čega pacijente šalju u apoteke, kako bi sami kupili lijek, dok su zalihe u drugim ustanovama pri kraju.

Iz “Montefarma”, koji ovim ljekovima snabdijeva 18 domova zdravlja, sve opšte bolnice i Klinički centar, tvrde da dopunu zaliha očekuju krajem ovog mjeseca.

Kazali su da je od 1. januara do 23. februara ove godine isporučeno je 60.080 ampula Ceftriaxon i Lendacin (Longacef) i da, u odnosu na 2022. godinu, dosadašnji trend potrošnje ova dva lijeka bilježi porast od 20 odsto.

Naglasili su da je početkom prošle godine bio visok stepen prenosa koronavirusa, gdje je terapija ovim antibioticima bila često primjenjivana u liječenju pacijenata sa težim oblikom kovida-19.

Iz “Montefarma” su kazali i da, prema posljednjim najavama dobavljača, u utorak treba da bude isporučeno 65.000 ampula antibiotika.

Imunizacija na približno istom nivou kao lani

Iz IJZ su “Vijestima” odgovorili da je, prema podacima elektronskog imunizacionog registra u sezoni 2022/2023, zaključno sa 20. februarom 2023. godine, dato ukupno 16.849 doza vakcina protiv gripa.

To je, tvrde, na približno istom nivou kao prethodne sezone.

”Posebno naglašavamo da rizik od komplikacija infekcije, hospitalizacije i smrti imaju prije svega osobe starije od 65 godina, trudnice, osobe sa hroničnim oboljenjima i oslabljenog imunološkog sistema bilo urođenog ili stečenog i zdravstveni radnici. Zato je snažna preporuka da se ove osobe zaštite svake godine najučinkovitijim i najbezbjednijim načinom za to, vakcinacijom”, kazali su iz IJZ.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.