Svemirske organizacije žele da Mjesec ima vlastitu vremensku zonu

Interes sve veći

Svemirske organizacije žele da Mjesec ima vlastitu vremensku zonu

Interes za Mjesec je sve veći, posebno jer se bližimo novom slijetanju, odnosno povratku na lunarnu površinu.

Svemirske agencije i privatne kompanije širom svijeta planiraju lunarne misije koje će se realizovati u narednim godinama, tako da će biti komplikovano uspostaviti koordinaciju s obzirom na različite vremenske zone. Stoga, tokom prošlogodišnjeg sastanka u tehnološkom centru ESTEC u Nizozemskoj, koji pripada Evropskoj svemirskoj agenciji, svemirske organizacije su razgovarale o "važnosti i hitnosti definisanja lunarnog referentnog vremena".

Inženjer ESA-inog navigacijskog sistema Pietro Giordano naveo je da se sada "ulaže zajednički međunarodni napor za postizanje ovog cilja".

U ovom trenutku različite svemirske organizacije još uvijek koriste svoje vremenske zone za vlastite hronometre i svoje dvosmjerne komunikacijske sisteme. ESA je saopštila da to "neće biti održivo" u novoj eri istraživanja Mjeseca. Misije iz različitih zemalja će vršiti zajednička posmatranja i možda će morati komunicirati jedna s drugom čak i ako ne rade direktno zajedno, ali su istovremeno na lunarnoj površni.

S druge strane, neće biti lako zadržati lunarno vrijeme, jer postoji niz izazova. ESA-a napominje da "precizna navigacija zahtijeva rigorozno mjerenje vremena", zbog čega je jedna od tema o kojoj će međunarodna grupa svemirskih organizacija morati razgovarati zapravo da li treba postojati jedna organizacija odgovorna za održavanje Mjesečeve vremenske zone. Pored tog, morat će se donijeti odluka da li će lunarno vrijeme biti sinhronizovano sa zemaljskim ili ne, jer satovi na Mjesecu rade brže na osnovu položaja satelita.

Iako ima puno faktora koje treba uzeti u obzir, sve što se smisli morat će na kraju biti praktično za astronaute koji se nalaze u orbiti ili pak kroče na površinu Mjeseca, piše Klix.ba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.