Kineski predsjednik svečano ispraćen iz Moskve: Bez rešenja za konflikt u Ukrajini, susret pokazao jačanje veza između dvije države
Foto: AP

Kineski predsjednik svečano ispraćen iz Moskve: Bez rešenja za konflikt u Ukrajini, susret pokazao jačanje veza između dvije države

Kineski predsjednik Si Đinping otputovao je jutros avionom iz Moskve, a njegova posjeta bila je usmjerena na jačanju veza sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, javile su ruske agencije. Agencija DPA navodi da posle trodnevne posjete nije ukazano da postoji način za okončanje rata u Ukrajini, navodi danas DPA.

Sijev avion napustio je moskovski aerodrom Vnukovo uz svečan ispraćaj, odsvirane su nacionalna ruska i kineska himna, prenosi agencija Ria Novosti.

Visoki ruski zvaničnici prisustvovali su poletanju aviona.

Tokom ove posjete Si Đinping i Putin pohvalili su ulazak njihovih “specijalnih“ odnosa u “novu eru“ naspram Zapada.

Ruski predsjednik je oprezno podržao kineski plan za rješenje konflikta u Ukrajini istovremeno optužujući Kijev da ga odbija.

U nedostatku napretka oko Ukrajine cilj samita je bio, pijre svega, da se pokažu čvrsti odnosi između Rusije i Kine u vrijeme zaoštrenih tenzija između te dvije zemlje i Zapada.

U zajedničkoj deklaraciji dvojica vođa su napali Zapad, optužili SAD da “podrivaju“ međunarodnu bezbjednost da bi sačuvali svoju “vojnu prednost“ i izrazili zabrinutost zbog pojačanog prisustva NATO u Aziji.

Bijela kuća je poručila da Kina, ukoliko želi da ima konstruktivnu ulogu u sukobu, treba da izvrši pritisak na Moskvu da povuče ruske snage sa suverene ukrajinske teritorije. Vašington smatra da bi Si trebalo da razgovara i sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Sijev dolazak u Moskvu predstavlja važnu podršku ruskom šefu države, protiv koga je prošle nedelje Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje uz optužbe o počinjenim ratnim zločinima u Ukrajini.

Kineski predsjednik je boravio u Moskvi u vrijeme kada je Rusija u velikoj mjeri preorijentisala svoju privredu ka Kini, a Zapad joj je uveo sankcije.

Putin je objavio juče da je postignut sporazum sa Sijem o velikom projektu gasovoda Snaga Sibira dva koji će omogućiti Rusiji da isporuči Kini dodatnih 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Putin može da računa na podršku Pekinga da se probije izolaciju koju njegovopj nameće Zapad od početka sukoba u Ukrajini, što se ilustruje i pozivom Sija da ga posjeti u Kini ove godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.