Patrijarh Vartolomej: Ruska crkva deli odgovornost za zločine u Ukrajini
/ FOTO: SPC

Patrijarh Vartolomej: Ruska crkva deli odgovornost za zločine u Ukrajini

Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je da moćna Ruska pravoslavna crkva dijeli odgovornost za rat u Ukrajini sa ruskim rukovodstvom, ali i da je spremna da pomogne u posleratnoj „duhovnoj obnovi“ Rusije.

Vartolomej je time ukorio ruskog patrijarha Kirila, čija je otvorena podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu podijelila pravoslavne hrišćane.

Vartolomej, koji je naljutio Moskvu 2019. priznavanjem novoosnovane pravoslavne crkve Ukrajine, rekao je da ruske vlasti koriste Crkvu kao „instrument za svoje strateške ciljeve“.

- Crkvo i državno rukovodstvo u Rusiji sarađivali su u zločinu agresije i dijele odgovornost za zločine koji su nastali, kao što su šokantne otmice ukrajinske djece, rekao je Vartolomej na konferenciji u litvanskom parlamentu.

Prošle nedjelje Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine.

Rusija tvrdi da premješta djecu iz Ukrajine radi njihove bezbjednosti i negira kršenje ljudskih prava u Ukrajini.

- Naš međuvjerski dijalog mora da se fokusira na pružanje otpora i neutralisanje kapaciteta rukovodstva Moskovske patrijaršije da podriva jedinstvo i da teološki legitimiše zločinačko ponašanje, rekao je Vartolomej.

U Ruskoj pravoslavnoj crkvi o tome nisu komentarisali.

Vaseljenska patrijaršija se nalazi u Istanbulu i smatra se „prvom među jednakima“ u Pravoslavnoj crkvi, koja ima oko 260 miliona sledbenika u svijetu, od kojih je 100 miliona u Rusiji.

- Carigradska majka je spremna da ponovo pomogne svojoj djeci u Ukrajini i Rusiji, kao što je to činila mnogo puta u prošlosti. Naša je zajednička hrišćanska dužnost da iskoristimo snagu dijaloga da vratimo našu rusku braću i sestre u našu zajednicu zajedničkih vrijednosti, rekao je on, naglašavajući potrebu „duhovne obnove“ u Rusiji i Ukrajini, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.