Sa okruglog stola, Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

"Uložiti više finansijskih sredstava kako bi se prikupili podaci, koji bi dali realnu sliku o stanju crnogorskih šuma"

Neophodno je uložiti mnogo više finansijskih sredstava kako bi se prikupili precizni podaci, koji bi dali realnu sliku o sadašnjem stanju crnogorskih šuma.

To je poručeno na Okruglom stolu na temu "Zaštita crnogorskih šuma – novi list za buduće generacije", koji je danas održan u Pljevljima povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma, a koji je organizovala Uprava za gazdovanje šumama i lovištima.

Iz te uprave je saopšteno da je neposredno prije početka događaja organizovana i simbolična sadnja deset sadnica crnog bora u krugu zgrade Uprave za gazdovanje šumama i lovištima u Pljevljima, čime su kako dodaju željeli da na simboličan način budućim generacijama dodatno oplemene ovaj prelijepi prostor.

U saopštenju se navodi da se na Okruglom stolu diskutovalo o sljedećim temama: "Uređivanje šuma – izrada Programa gazdovanja šumama u Crnoj Gori“, koju je prezentovao Vitomir Tepavčević, načelnik Odsjeka za uređivanje šuma u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima, zatim o temi "Mjere za sprečavanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu" o kojoj je govorio Dragan Otašević, generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok je na temu "Izmjene i dopune Zakona o šumama" govorio Ranko Kankaraš, načelnik Direkcije za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Događaju su prisustvovali pored načelnika, rukovodilaca i predstavnika Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, i drugi predstavnici različitih institucija i organizacija iz oblasti šumarskog sektora, zaštite i uređivanja šuma, inspekcijskog nadzora, nacionalnih parkova, zaštite životne sredine, kao i predstavnici NVO sektora", piše u saopštenju.

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima su rekli da je konstatovano da su brojni problemi koji opterećuju šumarski sektor u Crnoj Gori, ali da je jedino zajedničkim djelovanjem svih moguće pronaći ona rješenja koja će dugoročno voditi ka održivom gazdovanju šumama i njihovoj zaštiti.

"Učesnici su ukazali na one segmente koji su u prethodnom periodu bili problematični, a koji će se naći u fokusu novih izmjena i dopuna Zakona o šumama. Takođe, poručeno je da je veliki problem činjenica da od ukupno 141 gazdinske jedinice, uređeno je svega 84 gazdinske jedinice, što državi mora biti prioritet ukoliko želimo precizno da znamo sa čim raspolažemo kada je riječ o šumskom resursu. Neophodno je uložiti mnogo više finansijskih sredstava kako bi se prikupili precizni podaci, koji bi dali realnu sliku o sadašnjem stanju crnogorskih šuma. Ukazano je i da se u prethodnim godinama nije adekvatno primjenjivala postojeća zakonska regulativa, ali i da je sistem kontrola bio nedovoljan, zbog čega je apelovano da se u narednom periodu tome posveti mnogo više pažnje", piše u saopštenju.

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima je poručeno da su u toku diskusije, učesnici imali prilike da iz svog ugla predlože mjere koje bi pomogle u sprečavanju bespravnih aktivnosti, ali takođe i na preventivne mjere kako bismo zaštitili naše šume prije nego budu posječene.

"Poseban osvrt napravljen je na temu šumskih požara, gdje je akcenat stavljen na neophodno sistemsko djelovanje i oštriju kaznenu politiku", piše u saopštenju.

Vršilac dužnosti (vd) direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Armin Mujević poručio je da je neophodno da se zaštiti crnogorskih šuma posveti mnogo više pažnje i to ne samo na današnji praznik, već svakog dana.

"One predstavljaju nepresušan izvor, predstavljaju ono čime treba da se ponosimo i što treba da unaprijeđujemo i čuvamo za nas, za našu djecu i za sva buduća pokoljenja", rekao je Mujević.

Generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dragan Otašević zaključio je da se intenzivno radi na reformama i da se očekuje da ćemo kroz novu Strategiju razvoja šumarstva i kroz nove izmjene i dopune Zakona o šumama okrenuti i novi list u sektoru šumarstva i zaštititi naše šume na način na koji to zaslužuju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.