Živković: Krivična prijava protiv Adžića, ubjedljiva pobjeda Đukanovića u drugom krugu
Foto: DPS

Živković: Krivična prijava protiv Adžića, ubjedljiva pobjeda Đukanovića u drugom krugu

Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da će ta stranka podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića zbog zloupotrebe službenog položaja i nepostupanja po Zakonu o biračkom spisku. On je pozvao nadležno tužilaštvo da preduzme radnje i aktivnosti iz svojih nadležnosti i hitno reaguje.

Živković je podsjetio da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio akt o raspuštanju parlamenta i na osnovu toga donio odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 11 jun. U skladu sa tim, nadležni državi organi, o čemu je Pobjeda pisala juče, bili su obavezi da preduzmu određene pravde radnje koji su direktno propisane zakonom.

Živković je podsjetio da je MUP trebalo da postupi u skladu sa Zakonom o biračkom spisku, odnosno da u roku od tri dana od dana raspisivanja izbora preko sredstava javnog informisanja i na svom veb sajtu oglasi i izloži birački spisak na uvid glasačima i obavijesti birače o vremenu, načinu uvida i mogućnosti da zatraže promjenu podataka iz biračkog spiska.

- Takođe, Ministarstvo je u skladu sa članom 17 stav 1 istog Zakona bilo dužno da u roku od 48 časova od dana raspisivanja izbora javno objavi, u svim dnevnim listovima u Crnoj Gori i na svojoj internet stranici numerički, tabelarni prikaz podataka o promjenama nastavim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave u odnosu na birački spisak po kojem su održani prethodni izbori na državnom nivou. Do današnjeg dana MUP nije postupilo u skladu sa onim što je propisano u skladu sa Zakonom o biračkom spisku - rekao je Živković na konferenciji za medije.

Jasno je, kako je rekao, da se radi o zloupotrebi službenog položaja koja nosi krivičnu odgovornost odgovornih lica u MUP-u, u ovom slučaju ministra Filipa Adžića.

- Jasno je da se podriva izborni proces, da se podriva pravo pojedinca i jasno je da se udara na njega kao nosioca suvereniteta u Crnoj Gori, a time  i demokratija i osnovno zagarantovano biračko pravo u skladu sa Ustavom Crne Gore - naglasio je Živković.

On je napomenuo da su Državna izborna komisija, Agencija za sprečavanje korupcije i Agencija za elektronske medije već preduzeli aktivnosti, radnje i mjere u okviru svojih nadležnosti.

- Jedino Ministarstvo unutrašnjih poslova to do današnjeg dana nije uradilo što povlači krivičnu odgovornost odgovornog lica u tom resoru, u ovom slučaju ministra Filipa Adžića. Pravni tim DPS-a je razmotrio ovu situaciju i pozivamo nadležno Tužilaštvo da po hitnom postupku preduzme radnje i aktivnosti iz svojih nadležnosti, a mi ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv Adžića zbog nepostupanja po Zakonu o biračkom spisku i podrivanja izbornog prava pojedinaca - poručio je Živković.

"Šešeljeva podrška Milatoviću nije iznenađenje"

Komentarišući podršku lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja predsjedničkom kandidatu Pokreta "Evrope sad" Jakovu Milatoviću, Živković kaže da to nije nikakvo izneđanje.

- Znamo da je postojalo miješanje u izborni proces u Crnoj Gori i u nekim prethodnim izbornim ciklusima. Jasno je da se pokušava osnažiti jedan predsjednički kandidat kako bi on ostvario pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora - rekao je Živković.

"Opšta mobilizacija na terenu"

On tvrdi da je jasno da će predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović ubjedljivo pobijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora.

- Naravno da su oni osokoljeni rezultatom ostvarenim u prvom krugu, misle da će lako trijumfovati u drugom krugu. DPS kada se, zajedno sa svojim tradicionalnim partnerima, uhvati nekog posla, ona ga i završi - poručio je Živković.

Prema njegovim riječima, opšta mobilizacija birača je na terenu.

- Jasno je da radimo na terenu punom parom i uradićemo sve da mobilišemo svakog birača kako bismo ostvarili ubjedljivu pobjedu u drugom krugu - poručio je Živković.

Bez komentara za hapšenje Kneževića 

Živković nije želio da komentariše to što je juče uhapšen pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen zbog sumnje da je dio kriminalne grupe, čije privođenje je počelo prošle sedmice, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca droge.

- Ne komentarišemo procese koji podrazumijevaju postupanje nadležnih državnih organa. Nemamo nikakvu potrebu za tim dok nadležni organi ne ponude precizne informacije što se tu konkretno desilo. Mislim da odgovore na ta pitanja moraju oni dati - naglasio je Živković.

Izvor Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.