Finski predsjednik potpisao zakone za ulazak zemlje u NATO
Ninisto potpisao zakon kojim se odobravaju potrebni pravni amandmani za ulazak zemlje u NATO (Foto: Beta)

Finski predsjednik potpisao zakone za ulazak zemlje u NATO

Finski predsjednik Sauli Ninisto danas je potpisao zakon kojim se odobravaju potrebni pravni amandmani za ulazak zemlje u NATO i zvanično odobrio zahtjev za ulazak u Alijansu.

Predsjednikov potpis znači da je zemlja završila sve potrebne unutrašnje mjere za pridruživanje NATO-u i sada samo još čeka ratifikaciju parlamenata Turske i Mađarske, preostale dvije od 30 zemalja Alijanse koje nisu ratifikovale taj zahtjev.

U Turskoj parlamentarni odbor danas je odobrio finsku aplikaciju za ulazak u NATO, javila je državna agencija Anadolija čime je Helsinki korak bliže ka pridruživanju.

Članovi turskog parlamentarnog odbora za spoljne poslove glasali su u prilog finskoj aplikaciji nedjelju dana pošto je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao da će je njegova zemlja odobriti. Turski parlament gdje Erdoganova stranka i saveznici imaju većinu mogla bi da odobri taj zahtjev već iduće nedjelje.

Turska ima predsjedničke i parlamentarne izbore 14. maja i očekuje se da će ratifikacija biti prije toga.

Prijem novih zemalja zahtijeva jednoglasno odobrenje svih članica Alijanse, a parlamenti Ankare i Budimpešte još to nisu odobrili.

Finska i susjedna Švedska aplicirali su da postanu članice Alijanse prije 10 mjeseci, poslije početka ruske invazije Ukrajine, i time odustali od svog dugogodišnjeg nesvrstanog stava.

Finska i Švedska su podnijele zahtjeve zajedno i planirale su da uđu u Alijansu istovremeno. Švedsko pridruživanje je međutim blokirano zbog protivljenja Turske, i prošle nedjelje Erdogan je rekao da ga neće odobriti prije nego što se riješe sporovi između Ankare i Stokholma.

Još se ne zna tačno ni kada će Mađarska ratifikovati ulazak Švedske u NATO, a već je najavila da će odobriti odvojeno ulazak Finske, što je planirano 27. marta.

Švedski premijer Ulf Kristersen rekao je danas da će pitati mađarskog premijera Viktora Orbana zašto Mađarska namjerava da ratifikuje finsku aplikaciju prije Švedske.

Švedski poslanici su u srijedu ubjedljivom većinom izglasali potreban zakon za pridruživanje zemlje Alijansi.

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.