Vatra uništila gotovo hiljadu hektara zemlje na granici Francuske i Španije

Vatra uništila gotovo hiljadu hektara zemlje na granici Francuske i Španije

Šumski požar uništio je gotovo 1.000 hektara zemlje na granici Španije i Francuske u posljednja dva dana, rekli su zvaničnici.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin izjavio je da je požar, koji je prvi veći u Francuskoj ove sezone, stavljen u ponedjeljak rano ujutro pod kontrolu, ali da nije u potpunosti ugašen.

On je rekao da je jedan vatrogasac lakše povrijeđen.

"Žalimo zbog gubitka gotovo 1.000 hektara zemlje", istakao je Darmanin.

Darmanin je upozorio da se Francuska sprema za veoma ekstremno ljeto ove godine, moguće teško kao prošle.

Neobično suva zima u dijelovima juga evropskog kontinenta smanjila je vlagu u zemljištu i izazvala strah od ponavljanja 2022. godine, kada je u Evropi uništeno 785.000 hektara, što je više nego dvostruko od godišnjeg prosjeka u posljednjih 16 godina.

Regionalne vlasti saopštile su da je oko 500 vatrogasaca mobilisano u nedjelju da se bore sa požarom.

Iz prefekture je navedeno da se požar proširio oko francuskih sela Serbere i Banjul-sur-Mer na obali Sredozemnog mora, a vatru je razbuktao jak, uskovitlani vjetar koji je spriječio upotrebu aviona kanadera.

U saopštenju se navodi da su vatrogasne ekipe uspjele da spriječe da vatra zahvati sela, pri čemu su oštećene samo četiri kuće, a među stanovnicima nema povrijeđenih.

Oko 300 stanovnika je evakuisano u Serbere, a većina je mogla da se vrati svojim kućama kasno u nedjelju.

Katalonske vatrogasne službe saopštile su da se vatra kasnije proširila preko granice u Španiju te da je uništila više od 500 hektara i izazvala evakuaciju oko 50 ljudi.

Vlasti prefekture Pirijeni-Orijental navele su u saopštenju da je na francuskoj strani kasnije izbio drugi, manji požar, nekoliko kilometara dalje uz obalu u mjestu Arželes-sur-Mer, te da je uništio oko deset hektara prije nego što je stavljen pod kontrolu.

Španija i južna Francuska suočile su se šumskim požarima i tokom prošle zime, sa malim padavinama koje su održavale isušene uslove nakon teške suše prošlog ljeta.

Neki okruzi u južnoj Francuskoj već su uveli ograničenja vode, a državni geološki institut saopštio je da bi niske rezerve podzemne vode mogle da najave još goru sušu ovog ljeta.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.