Njemačka vlada donijela novu odluku o načinu grijanja

Njemačka vlada donijela novu odluku o načinu grijanja

Njemačka vlada danas je odobrila zakon kojim se od sljedeće godine nalaže da svi novi sistemi grijanja, koji se instaliraju u novim i starim zgradama, moraju da koriste 65 odsto energije iz obnovljivih izvora.

Ovaj zakon je u skladu sa ambicijom Njemačke da postane klimatski neutralna zemlja do 2045. godine, ali kritičari reforme se boje da će ova tranzicija biti skupa za siromašnija domaćinstva, prenosi Rojters.

Domaćinstva će kao alternativu fosilnim gorivima moći da koriste toplotne pumpe koje koriste struju iz obnovljivih izvora, sisteme daljinskog grijanja, grijanje na struju ili na solarnu energiju.

Plan izaziva neslaganja u vladajućoj koaliciji, a protiv njega je i većina njemačke javnosti, navodi agencija.

Njemačka istraživačka agencija Forsa je navela da se oko 78 odsto Njemaca protivi ovoj tranziciji, dok oko 62 odsto ispitanika smatra da će računi za energiju porasti nakon donošenja ovog zakona.

Skoro polovina njemačkih domaćinstava se grije na prirodni gas, dok skoro četvrtina koristi grijanje na naftu.

Usvajanje ovog zakona bi značilo da Njemačka mora u narednih 20 godina da zatvori više od 90 odsto svoje mreže gasovoda, koja je duga 500.000 kilometara, prenosi britanska agencija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.