Mihajlović: Na pragu smo dogovora da nedelja bude radna samo tokom ljetnje i zimske sezone

Mihajlović: Na pragu smo dogovora da nedelja bude radna samo tokom ljetnje i zimske sezone

Unija slobodnih sindikata i dalje tvrdi da nedelja mora biti slobodan dan za sve zaposlene u Crnoj Gori ukoliko priroda posla zahtijeva neprekidan rad, poručila je zamjenica generalnog sekretara USSCG Ivana Mihajlović.

Ukazala je na to da Zakon o radu garantuje takvo pravo, ali da to institucije sistema nijesu uspjele da zaštite.

- Ono što se dešavalo još od korona i ekonomske krize - pad prihoda u turizmu, potreba za daljim punjenjem budžeta itd, natjeralo je i Uniju slobodnih sindikata da razgovara na temu izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini sa Vladom i Unijom poslodavaca. Slobodno mogu reći da smo, posle višegodišnjih pregovora, na pragu dogovora, odnosno da smo na nivou socijalnog savjeta postigli kompromis, kako bi na najbezbolniji način, a uvažavajući karakter Crne Gore kao turističke destinacije i potrebu za daljim punjenjem budžeta, mogli da samo privremeno izmijenimo Zakon o unutrašnjoj trgovini - odnosno da uvođenjem novog člana, koji bi bio izuzetak za zimsku i ljetnju turističku sezonu (2023. i 2024. godine) - probamo testni period kako bi to izgledalo da u samo ograničenom vremenskom trajanju omogućimo rad nedeljom za vrijeme turističke sezone - kazala je Mihajlović gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

Rekla je da bi mogli da rade u samo jednom objektu na nivou opštine, te da bi za zaposlenog koji obavlja rad nedjeljom trebalo omogućiti da prva naredna subota bude slobodna.

Ocijenila je da je generalni rizik da poslodavac ispoštuje bilo koje pravo iz Zakona o radu.

- Imamo dobar dio poslodavaca koji su društveno odgovorni, ali i velik broj njih koji pokušavaju da izbjegnu poštovanje Zakona o radu i poštovanju prava radnika na ograničeno radno vrijeme - istakla je Mihajlović.

Naglasila je da je potrebno da zaposleni prijavljuju nepravilnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.