Od zagađenja vazduha u Evropi godišnje umre 1.200 osoba mlađih od 18 godina

Od zagađenja vazduha u Evropi godišnje umre 1.200 osoba mlađih od 18 godina

Od posledica zagađenja vazduha u Evropi godišnje umre 1.200 osoba mlađih od 18 godina, pokazuje izvještaj Evropske agencije za ekologiju (EEA) koji je objavljen danas.

Kao i kod odraslih osoba, to zagađenje je glavni ekološki rizik za zdravlje maloljetnika i smanjuje njihov životni vijek, navodi se u studiji koja obuhvata oko 30 evropskih zemalja, među kojima 27 zemalja EU.

- Zagađenje vazduha izaziva više od 1.200 preuranjenih smrti godišnje kod osoba mlađih od 18 godina u Evropi i znatno povećava rizik od bolesti kasnije tokom života - naveod EEA u izvještaju.

Navodi se da uprkos napretku ostvarenom poslednjih godina nivo više glavnih zagađivača vazduha i dalje ostaje iznad preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u Italiji.

Više evropskih zemalja, među kojima i Velika Britanija i Ukrajina, nisu uključene u studiju, što ukazuje da bi bilans za stari kontinent mogao biti i teži.

Prema ranijem izvještaju Agencije, obljavljenom u novembru prošle godine, najmanje 239.000 osoba svih uzrasta, umrlo je preuranjeno u 2020. godini u Evropi zbog zagađenja vazduha u zemljama članicama agencije (EU, Turska, Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn).

Danas objavljena studija prva je koja se konkretno odnosi na osobe mlađe od 18 godina. ;Iako je proprocionalno broj djece i adolescenata pogođen zagađenjem vazduha „relativno nizak“ u odnosu na cjelokupno stanovništvo, tako rana smrt predstavlja gubitak potencijalne budućnosti kao i znatno opterećenje od hroničnih bolesti kako u djetinjstevu tako i kasnije u životu, navodi Agencija.

Agencija preporučuje usmjerenje na kvalitet vazduha oko škola i obdaništa kao i sportskih objekata i javnog saobraćaja.

Uticaj zagađenja vazduha počinje još prije rođenja, izlaganjem majke zagađenju koje se vezuje za manju težinu na rođenju i prevremenih porođaja.

Posle rođenja zagađenje vazduha povećava rizik od više zdravstvenih problema uključujući astmu koja pogađa devet odsto maloljetnika u Evropi, ili respiratorne infkecije i respiratnornu insuficijenciju, navodi Agencija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.