Stano: EU smatra da su izbori na Kosovu održani u skladu sa pravnim okvirom

Stano: EU smatra da su izbori na Kosovu održani u skladu sa pravnim okvirom

Portparol EU Peter Stano saopštio je, povodom izbora održanih u četiri opštine na sjeveru KiM, da EU smatra da su oni održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova, ali navodi da niska izlaznost, naročito među Srbima pokazuje da ovaj proces nije i ne može da se smatra redovnim stanjem i da izbori ne nude dugoročno političko rješenje za te opštine.

Kako je naveo, EU je, istovremeno, izrazila žaljenje što nisu sve strane i zajednice iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima.

Portparol EU Petar Stano je dodao da je „imperativ“ da se hitno obnovi situacija u kojoj Srbi sa KiM aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na sjeveru tzv. Kosova, i da je zbog toga potreban hitan i ozbiljan dijalog između vlade tzv. Kosova i Srba na sjeveru.

„Do sada je napravljen mali napredak. Stoga je potrebno da obje strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze. Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije je prava platforma za postizanje ovog cilja“, rekao je Stano.

On je dodao da učešće u izbornim procesima ima za cilj da obezbijedi da se čuju glasovi zajednica koje njihovi izabrani lideri predstavljaju.

„Od kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije na sjeveru Kosova u novembru 2022. godine, EU se dosljedno angažuje sa obje strane kako bi olakšala njihov povratak“, zaključio je Stano.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.