Vlaović: Primjena savremenih tehnologija u službi očuvanja kulturne baštine
/ - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA

Vlaović: Primjena savremenih tehnologija u službi očuvanja kulturne baštine

Crna Gora se suočava sa velikim izazovima kada je u pitanju zaštita i unapređenje očuvanja kulturne baštine, te je neophodno da se muzeji i druge institucije koje djeluju u ovoj oblasti posvete digitalizaciji i modernizaciji muzejskih zbirki i ostale arhivske građe, istakla je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović.

Ona je danas, na sastanku povodom prezentacije savremenih tehnologija digitalizacije i modernizacije muzejskih zbirki kulturne baštine, razgovarala sa ambasadorom Luksemburga Filipom Donkelom i izvršnom direktoricom kompanije iz te države "Artec 3d Adriatic Anastasiom Khaytul".

- Muzejske zbirke koje su izložene u nacionalnim i lokalnim ustavnovama u Crnoj Gori posjeduju izuzetne vrijednosti koje se ogledaju kako u istorijskoj, tako i u estetskoj i edukativnoj vrijednosti, a njihovom digitalizacijom povećali bi njihovu dostupnost široj javnosti, predstavljajući se na internacionalnom nivu, a jačajući edukaciju građana, posebno djece i mladih- istakla je ministarka Vlaović. 

Ambasador Donkel je naglasio bogatstvo i vrijednost crnogorske kulturne baštine, ukazujući na značaj njene zaštite. 

- Generalna direktorica Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija, Dobrila Vlahović, kazala je da postoji izražena potreba za osavremenjavanjem dokumentacije muzeja, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, te da osim muzejske, ta potreba postoji i u domenu konzervatorske djelatnosti- navodi se u saopštenju.

Na sastanku je usaglašeno da je neophodno da se pored lokalnih i nacionalnih muzeja uključe i sve institucije koje se bave zaštitom i očuvanjem kulturne baštine i kulturnih dobara, kako bi budućim generacijama dali što kvalitetniji uvid u istoriju crnogorske kulture.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.