Rama: Albanija mora da učini sve kako bi se postiglo političko jedinstvo sa Srbijom
Foto: JOHN THYS/AFP

Rama: Albanija mora da učini sve kako bi se postiglo političko jedinstvo sa Srbijom

Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da "ne razmišlja o proširenju Evropske unije bez Srbije".

On je, gostujući na RAI, kazao i da "Albanija mora Srbiju da drži veoma blizu“ i da "učini sve kako bi se postiglo političko jedinstvo s njom".

Upitan da li se Albanija plaši mogućeg proširenja Evropske unije koja uključuje Srbiju, u trenutku kada se Srbija smatra bliskom Rusiji, Rama je odgovorio da se toga ne plaši, i da je Albanija glas na Zapadnom Balkanu koji kaže da se ne smije izopštiti Srbija.

"S druge strane, naravno da postoje razlike, jer Srbija nije sankcionisala Rusiju iz jasnih razloga, koji se u nekom trenutku moraju shvatiti kao razlozi političke i istorijske, ali i pragmatične prirode", podvukao je on.

Upitan kakav je uticaj rata u Ukrajini na Balkanu, a posebno na Albaniju, istakao je da se mora učiniti sve da se izbjegne da ratne strasti dovedu do razdora.

"Moramo učiniti sve da izbjegnemo da nas ratna strast, recimo, ne uključi u stvaranje sporova između NATO i pro-NATO zemalja članica na Balkanu i između Srbije i zajednica koje pripadaju slovenskom pravoslavnom svijetu, koji je usko povezan sa Rusijom“, naglasio je Rama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.