Stopa zaposlenosti u EU u prošloj godini 75 odsto
Iilustracija

Stopa zaposlenosti u EU u prošloj godini 75 odsto

U prošloj godini bilo je zaposleno 75 odsto građana EU starosti između 20 i 64 godine, što je najviše od početka mjerenja 2009. godine. Ovaj procenat znači da je u EU u prošloj godini bilo zaposleno 193,5 miliona ljudi, saopštio je Eurostat.

U 11 zemlja EU je zabilježena stopa zaposlenosti veća od 78 odsto, a najbolji rezultati su zabilježeni u Nizozemskoj, koja je imala stopu zaposlenosti od 83 odsto, a slijede Švedska i Estonija sa po 82 odsto, prenose Nezavisne novine.

Najniže stope zaposlenosti su zabilježene u Italiji - 65 odsto, slijede Grčka sa 66 odsto i Rumunija sa 69 odsto. U EU je 22 odsto zaposlenih prekvalifikovano za posao koji rade.

Najviše prekvalifikovanih je u Španiji - 36 odsto, slijede Grčka i Kipar sa po 32 odsto, a najmanje u Luksemburgu - sedam odsto, kao i u Švedskoj, Danskoj, Mađarskoj i Češkoj, zemljama koje imaju 14 odsto prekvalifikovanih.

U 19 od 27 zemlja su žene u većem broju prekvalifikovane od muškaraca.

Prekvalifikovanost je termin za situaciju kada osobe sa visokim obrazovanjem (ISCED nivoi 5-8) rade na pozicijama koje ne zahtijevaju takav nivo obrazovanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.