Francuzi ne slave prvi maj: Haos na ulicama širom države zbog najavljene penzione reforme
Foto: Reuters

Francuzi ne slave prvi maj: Haos na ulicama širom države zbog najavljene penzione reforme

Širom Francuske su povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, održani masovni protesti protiv kontroverzne penzione reforme, javljaju mediji iz te države.

Građani Francuske nastavljaju da protestuju protiv reforme, kojom se doba za odlazak u penziju povećava za dvije godine.

Tokom masovnih protesta u glavnom gradu Parizu došlo je i do sukoba policije i demonstranata.

Francuski mediji navode da su najmanje 22 osobe privedene u Parizu prije samog početka protesta.Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako demonstranti bacaju baklje na policiju koja je koristila suzavac.

U Lionu su demonstranti koristili kišobrane protiv mogućnosti da policija koristi dronove u akcijama nakon što je grupa demonstranata razbila izloge na prodavnicama i zapalila kante za smeće.

Demonstranti u Nantu su zapalili vatru na ulazu u zgradu guvernera, nakon čega je policija privela veliki broj ljudi.

Predsjednik Emmanuel Macron potpisao je 14. aprila zakon o vrlo nepopularnoj penzionoj reformi, kojom se starosna granica za penzionisanje podiže sa 62 na 64 godine do 2030. godine.

Ustavno vijeće Francuske odobrilo je kontroverzni zakon o penzijskoj reformi koji zahtijeva najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju, a radnici i sindikati se, između ostalih, žestoko protive tome.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.