Kina napravila presedan: Podržala rezoluciju kojom se Rusija označava kao agresor
Ilustracija

Kina napravila presedan: Podržala rezoluciju kojom se Rusija označava kao agresor

Kina je odustala od prakse suzdržavanja od glasanja u UN-u kada se odlučivalo o dokumentima s jakim formulacijama u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu. Ipak danas je rezoluciju Opšte skupštine UN-a u kojoj je Rusija označena kao “agresor” Peking podržao.

Ruski nezavisni medij The Moscow Times se poziva na informacije koje je objavilo islandsko predstavništvo pri svjetskoj organizaciji. Riječ je o dokumentu koji nosi šifru A/77/L.65 i nosi naziv “Saradnja između Ujedinjenih nacija i Vijeća Evrope”. Govori o “izazovima bez presedana” s kojima se Evropa suočava “nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, a prije toga na Gruziju”.

Istovremeno, spomenuta rezolucija poziva na naknadu štete nanesene žrtvama ruske vojne agresije i na “privođenje pravdi svih krivaca za kršenje normi međunarodnog prava”.

Today #UNGA77 adopted resolution on "Cooperation between @UN and the @coe" with  votes. We thank our co-facilitators @irishmissionun and UN members for their support  pic.twitter.com/AL1NBpSRin

— Iceland at UN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.