Omogućavanje potpisivanja dokumenata Božoviću olakšalo funkcioisanje Budve

Omogućavanje potpisivanja dokumenata Božoviću olakšalo funkcioisanje Budve

Predsjednik Skupštine Opštine Budva Nikola Jovanović kazao je da je odlukom Višeg suda da pritvoreni predsjednik te opštine Milo Božović potpiše dokumentaciju o isplati zarada zaposlenima olakšalo funkcionisanje lokalne uprave. Kaže da Božović treba da se brani sa slobode.

"Veoma je važno poštovati prezumpciju nevnosti, jer svjedočimo urušvanju ovog ustavnog proncipa. Riječ je o političkoj akciji koja nas je zadesila dva mjeseca pred izbore. Došlo je i do urušavanja izborne volje građana, budući da se Božoviću koji je osvojio apsolutni vlast ne dozvoljava da vrši vlast", rekao je Jovanović.

Prema Jovanovićevim riječima, ne postoji niti jedan jedini razlog da se dozvoli Božoviću da upravlja opštinom.

"Ne postoji nijedna prepreka zakonska da se omogući Božoviću da se brani sa slobode. Jeste došlo do smanjenja problema u radu lokalne uprave odlukom Višeg suda, ali do normalne situacije će doći kada mu dozvole da se brani sa slobode", kazao je Jovanović.

Naglašava da će plate biti isplaćene u zakonskom roku.

Rekao je da je bio u posjeti Božoviću, koji je izrazio želju da ovo bude najuspješnija turistička sezona.

"On ne želi da bilo ko ispašta. Zamolio je da svi zaposleni u TO daju maksimalan napor da to bude tako, i on će dati maksimalan angažman da ljetnja turistička sezona uspije", kazao je Božović.

Komentarišući činjenicu da ne postoje izabrani potpredsjednici opštine, Jovanović je kazao da je to političko pitanje, i da izbor potpredsjednika nije zakonska obaveza.

"Nije Budva jedini primjer gdje nemamo izabrane potpredsjednike. Potpredsjenik Opštine bez ovlašćenja ne može da zamjenjuje predsjednika, i za svaku akciju mora imati specijalno ovlašćenje od strane predsjednika. Čak i da ih on predloži, oni moaraju dobiti podršku u parlametu. Na ovaj način donekle će mu biti omogućeno vršenje funkcije, i on će biti predsjednik opštine bez obzira na to gdje se nalazi.

Dok god on potpisuje dokumenta, on je predsjednik opštine Budva. Moramo se držati vladavine prava, poštovanju pretpostavke nevinosti i izborne volje građana. Ne postoji razlog da tu funkciju ne vrši", poručio je Jovanović.

Šef Odborničkog kluba Demokrata Marko Marković smatra da bi najbolje bilo da je Božović podnio opštinu.

"Funkcija predsjednika je najmoćnija u gradu, ne može ni Skupština da funkcioniše, jer svi akti dolaze od predsjednika. Da imamo potpredsjendike, to bi poboljšalo situaciju, iako i oni mogu da rade samo ono što im u nadležnost stavi predsjednik opštine", kazao je Marković.

Milan Tičić iz DPS-a kazao je da su se ovakve stvari dešavale i ranije, kada su čelnici opština iz redova DPS-a hapšeni, ali su tada postojali potpredsjednici i opština je, kako kaže, funkionisala normalno.

On je kazao da je u Božovićevom slučaju neophpdno poštovati pretpostavku nevinosti, i da Božoviću želi da dokaže nevinost. Međutim, kazao je da grd loše funkcioniše, i d aje mogo nezavršeih poslova.

"Ulice u gradu nijesu završene, obaveze prema izvođačima nijesu ispplaćene" rekao je Tičić.

Kazao je da je upitno ima li DF većinu u lokalnom parlametu, na šta je Jovanović odgovorio da je odbornički klub DF-a apsolutno jedinstven. 

Tatjana Radović - Todorović, generalna direktorica Direktorata za normativno uređenje sistema javne uprave Ministarstva javne uprave kazala je da prinudna uprava podrazumijeva uspostavljanje odbora povjerenika od strane Vlade, koji se imenuju kada se ne održavaju sjednice pola godine i kada ne izvršava sudijske odluke, i kako kaže, to nije primjenjivo na teritorij Opštine Budva.

"Ovdje nije takva situcaija, a Ustav podrazumijeva da se predsjednik opštine koji ne vrši funkciju prdsjednika pola godine može biti razriješen na predlog Ministarstva javne uprave", kazala je Radović - Todorović.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.