Počinje da radi Akademija Milovan Đilas
Foto: Milovan Đilas/ Printscreen

Počinje da radi Akademija Milovan Đilas

Akademija „Milovan Đilas“ počinje da radi i tim povodom organizovaće konferenciju za novinare, u ponedjeljak 15. maja, u 18 sati, u Book Caffeu (zgrada Maxim, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 112, Podgorica).

O Akademiji i prvom skupu Akademije govoriće prof. dr Vladimir Vojinović predsjednik Nevladinog udruženja Društvo crnogorskih izdavača i koordinator projekta, Petar Đukanović programski direktor u Centru za građansko obrazovanje (CGO) i prof. Jelka Malović portparolka Akademije.

Prvi skup Akademije „Milovan Đilas“, u organizaciji NVU DCI, biće održan u Hotelu „Sato“ u Sutomoru, 18. i 19. maja 2023. godine.

“U panelima i pratećim programima skupa učestvovaće autorke/i, predstavnice/i akademskih institucija, medija, nevladinih organizacija, te građanski aktivisti/ice, donosioci odluka i strane diplomate, kao i druge strane zainteresovane za slobodnu i otvorenu razmjenu argumenata o svim društveno-političkim temama”, navodi se u saopštenju.

Akademija „Milovan Đilas” je osnovana s ciljem da jača svijest o neophodnosti poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori, prije svega prava na slobodu govora, odnosno s ciljem jačanja svijesti građana/ki Crne Gore o neophodnosti slobodnoga govora i kritičkoga rasuđivanja, uz toleranciju različitosti i uz afirmaciju domaćih autora/ki i/ili njihovog opusa.

Ispunjenjem specifičnoga cilja projekta značajno bi se doprinijelo povećanoj kulturi dijaloga i tolerancije u Crnoj Gori, kroz jačanje uloge OCD u smanjenju društveno-političkih tenzija, ali i promociji vrijednosti EU u smislu budućega pristupanja Crne Gore.

Ispunjenjem tih ciljeva došlo bi do povećanja ukupne demokratizacije crnogorskoga društva, te smanjenju društvenih tenzija i polarizacije, što bi uvećalo realne šanse Crnoj Gori da postane sljedeća punopravna članica EU.

Skup je dio projekta Akademija „Milovan Đilas”, koji je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža.

Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Saradnik NVU DCI na projektu Akademija „Milovan Đilas”je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, a medijski sponzor Akademije je portal CdM.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.