“Predsjednik Njemačke zahvalui predsjedniku Crne Gore što je sve ove godine bio vjeran svom kursu i evropskim vrijednostima“

Štajnmajer čestitao Đukanoviću na fenomenalnoj političkoj karijeri: Teško da takvih primjera ima još u svijetu

Svoje međunarodne obaveze u predsjedničkom mandatu završavam u dvorcu Belvi u Berlinu, na jednoj od najpoštovanijih evropskih i svjetskih adresa, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom oproštajnog susreta sa predsjednikom Njemačke Frank Valterom Štajnmajerom.

Đukanović je dočekan u dvorcu Belvi u Berlinu uz najviše počasti, nakon čega je imao dug tete-a-tete razgovor sa predsjednikom Njemačke Frank Valterom Štajmajerom.

Štajnmajer je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, kazao da je počastvovan što je predsjednik Đukanović izabrao posjetu Njemačkoj kao poslednju međunarodnu destinaciju na kraju predsjedničkog mandata.

Uz podsjećanje da se poznaju četvrt vijeka, Štajnmajer je čestitao Đukanoviću na, kako je kazao, fenomenalnoj političkoj karijeri, za koju teško da ima primjera u svijetu.

Istovremeno je, navodi se, podsjetio i na brojne zajedničke razgovore, visoko cijeneći otvorenost i znalačku političku analizu predsjednika Đukanovića, posebno kada je riječ o regionu, koja je za Štajmajera uvijek bila dragocjena iz koje je, kako je rekao, saznavao i učio.

“U tom kontekstu, posebno je ukazao na, nažalost tačna, upozorenja Đukanovića o povratku nacionalizama i njihovom porastu, što je kako je istakao, tendencija koja plaši i koju moramo ozbiljno shvatiti”, navodi se u saopštenju.

Njemački predsjednik je uputio i izraze poštovanja za ono što je predsjednik Crne Gore uradio za svoju zemlju, apostrofirajući hrabre odluke tokom njegove političke karijere, suprotstavljanje Miloševiću, i sposobnost da tražeći nezavisnost za svoju zemlju ubijedi međunarodne sagovornike u ispravnost te odluke.

Štajnmajer je, ističe se u saopštenju, odao Đukanoviću i priznanje za posvećeno zalaganje za pridruživanje Crne Gore EU i uvođenje zemlje u NATO, što su sve primjeri koji pokazuju da zaslužuje zahvalnost i njemačke strane, i to možda još veću nego što je ima u svojoj zemlji.

“Zahvalan sam kao prijatelj i kao predsjednik Njemačke što si sve ove godine bio vjeran svom kursu i evropskim vrijednostima”, kazao je Štajnmajer.

Đukanović je uz zahvalnost za prijem i priliku da na isteku mandata dobije ovakvu čast u Berlinu, kazao da njegov izbor nije slučajan, već izraz zahvalnosti za iskreno prijateljstvo i podršku koju je Crna Gora zajedno sa zemljama Zapadnog Balkana imala od Njemačke u ostvarivanju evropskih aspiracija.

Visoko cijeneći dosljednost i odlučnost Njemačke politike i u aktuelnim uslovima rata na tlu Evrope, osvrnuo se na postignuće Crne Gore za vrijeme njegove političke karijere, koje definitivno nije izgubljeno.

“Sačuvani mir, obnovljena nezavisnost i okretanje zemlje ka prozapadnom okruženju i evropskom sistemu vrijednosti, članstvo u NATO i dolazak u predvorje EU – vrijedne su tekovine koje su lakše ostvarive bile uz podršku Berlina. Još snažnija podrška Njemačke ZB biće presudno važna za njegovu budućnost”, poručio je Đukanović..

On je istakao da se Zapadni Balkan koji je ponovo na raskršću, odavde pomno prati i da se iskreno želi njegova evropska perspektiva.

Đukanović je na kraju posjete ponovio zahvalnost predsjedniku Štajnmajeru za izuzetno razumijevanje, partnerstvo i savezništvo.

Njemački predsjednik je izrazio uvjerenje u nove susrete i zajedničke razgovore koji će uslijediti u budućnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.